Network Menu

Glad Lucia!

Natten går tunga fjät runt gård och stuva, kring jord som sol’n förgät skuggorna ruva.
Då i vårt mörka hus stiger med tända ljus, Sankta Lucia, Sankta Lucia.

Lucia 2009 i Hawaii; Foto: Li Ansefelt ThorntonEn vanlig missuppfattning är att vi firar lucia den 13 december eftersom helgonet Lucia från Syrakusa dog den dagen. Men vårt svenska luciafirande har inget gemensamt med helgonet Lucia.

Att 13 december blivit en dag som vi firar i Sverige har att göra med en felaktighet i den julianska kalender som vi använde i Sverige fram till 1753. Den 13 december markerade en övergångstid och som kring alla andra övergångstider på året så knöts det folkliga föreställningar om att onda krafter var i rörelse under natten. Att namnsdagen 13 december var Lucia kom p.g.a. ljudlikheten i folkligt medvetande att förstås som att det var Lucifer som drog fram genom natten med sitt följe.

Enligt den kristna traditionen anses Lucifer ha varit den ängel som stod Gud närmast, vilket då skulle förklara hans namn som ljusbringare då han skulle ha varit den starkast lysande stjärnan på Guds himmel. Lucifer ansåg sig bara lyda under Gud, men när Gud skapade människan och krävde att alla änglar ska lyda under dem, vägrade Lucifer och gjorde uppror. Han blev besegrad och kastades ner till avgrunden tillsammans med en tredjedel av himlens skaror, som följt honom.

Detta har blivit den vedertagna bilden av Satan i stora delar av den kristna välden. Däremot betonar kyrkofäderna att namnet Lucifer inte är det rätta namnet på djävulen, utan att det mer beskriver det tillstånd från vilket han fallit ifrån.

Sitt moderna genombrott fick luciafirandet 1927 då Stockholms Dagblad anordnade det första luciatåget i form av en kortege genom Stockholm. Snart därefter följde flera av landets tidningar exemplet och anordnade egna luciatåg och omröstningar kring vem som skulle få vara årets lucia.

Anledningen till att vi firar lucia har alltså tvärtemot vad de flesta verkar tro mycket lite att göra med helgonet Lucia.

Källa: http://hogtider.wordpress.com/