Network Menu

Julintervju med Marie Wiberg, SWEA Sydafrika

Marie Wiberg Paternoster; Foto: PrivatNamn: Marie Wiberg
Avdelning: SWEA Sydafrika

Hur länge har du bott utomlands och var?
Har bott utomlands sedan 1991, med några korta avbrott. Tanzania, Namibia, Mozambique, Ghana och Sydafrika. Hit kom vi redan 1993 då vi köpte vår första lilla lya och sedan dess har vi varit här varje år på semester fram till för några år sedan då vi bor här sammanhängande.

Vilka är fördelarna med att bo utomlands?
Svårt att säga, men klimatet spelar en stor roll när man bor i Afrika. Jag älskar människorna, regnbågskulturen, de glada skratten och atmosfären. Det otroligt vackra, dramatiska landskapet. Har man en gång satt ner sin fot på den afrikanska kontinenten får man en droppe afrikanskt blod i sig och längtar ständigt tillbaka när man befinner sig någon annanstans.

Vad betyder SWEA för dig?
SWEA betyder mycket för mig, att veta att det finns någon i närheten som förstår mitt språk och som ”vet vad jag pratar om”. Att kunna ha vänner fast man bor i ett annat land så långt hemifrån. I de länder jag bott tidigare har inte SWEA funnits och det är stor skillnad.

Berätta om ett trevligt SWEA-minne!
Regionmötet 2008 i Kapstaden. Tystnaden när vi sitter i receptionen på hotellet och väntar på den första busslasten. Hur vi hör sorlet utanför entrén, hur det ökar för att fullständigt explodera när dörrarna öppnas. Den glada kakafonin som överföll oss. De glada skratten, återseendets glädje, detta kaos när alla skall krama om alla, resväskor och handbagage. Hotellpersonalens miner, när alla dess glada Sweor stormade in och övertog hotellet. Det var sig inte likt på flera dagar. Nu är där säkert lika tyst igen.

Hur firar du jul i år?
Maken och jag firar jul själva. Vi har vant oss vid att fira jul på detta sätt och vi njuter av att kunna fira den stilla jul som många önskar. Det är så stora avstånd, och alldeles för kort tid för att förflytta sig över kontinenterna. Vi har barn och barnbarn, i Kalifornien och Sverige.

Det blir dopp i grytan på traditionellt sätt med hembakat vörtbröd och grynkaka med saffran. Sill naturligtvis och julskinka. Sedan internet kom så lyssnar vi mycket på Sveriges Radios utsändningar, bland annat ”Ring Jultomten” och ”SR Minnen”. Kommer vi ihåg så blir det ”Karl Bertil Jonssons julafton” på dvd, men ofta glömmer vi bort eller har inte tid…

Har du någon önskan inför julen?
Jag har ingen speciell önskan, men kommer nog att få en fågel i någon form av maken i julklapp – han älskar fåglar…

God jul Marie!