Network Menu

Julintervju med Rigmor Introvigne, SWEA Milano

Rigmor Introvigne, SWEA Milano; Foto: PrivatNamn: Rigmor Introvigne
Avdelning: SWEA Milano

Hur länge har du bott utomlands och var?
Jag kom till Milano 1966. Jag har bott här i 44 år varav 33 år utanför, i Arese.

Vilka är fördelarna med att bo utomlands?
Vädret och att slippa den mörka vintern.

Du förbereder julskinkor inte bara åt dig själv utan även till andra. Under hur många år har du gjort det?
Jag delar skinkorna och väger dem – jag lagar inte till dem, det gör var och en för sig. Jag vet inte när jag började att göra till andra, men jag tror det är 10-15 år sedan.

Hur mycket julskinka blir det?
Jag brukar beställa ungefär 100-120 kilo.

Berätta om hur det går till!
Jag ringer och beställer skinkorna i början av december, sedan åker jag tillsammans med två andra svenskor till slaktaren och hämtar dem. De senaste åren har vi varit hemma hos mig och delat, så att alla som har beställt kan få komma och hämta sin skinka. Det är ganska jobbigt och tar en hel dag, men det är även trevligt och har blivit en jultradition.

För många år sedan kunde man köpa skinkorna på en affär i Milano, men när han slutade fick jag en ny adress av slaktaren på mitt snabbköp. De säljer vanligtvis bara till restauranger och affärer, men de tycker att det är trevligt när svenskorna kommer för att köpa.

Förutom julskinkan – vad saknas inte på ditt julbord?
Jag försöker alltid att få till ett svenskt julbord på julafton, med skinka, köttbullar, julkorv, prinskorv, leverpastej, inlagd sill, rökt fisk, lax, hembakat matbröd, ibland dopp i grytan, kalvsylta, rödbetor, potatis, rödkål, lutfisk om jag har varit i Sverige och Janssons frestelse. Jag har även försökt med risgrynsgröt, men det är bara jag som äter det.

Det är ganska svårt att komma ihåg allt, så jag håller på att skriva ner alla recept på svenska och italienska. Jag får alltid hjälp av mina barn och deras män – svenskt julbord har blivit lika viktigt för dem som för mig.

Har du någon önskan inför julen?
Att få vara tillsammans hela familjen och varför inte en vit jul, naturligtvis med tomte.

God Jul Rigmor!