Network Menu

Julintervju med Tove M. Gjessing, SWEA Belgium

Tove Gjessing; Foto: PrivatNamn: Tove M. Gjessing
Avdelning: SWEA Belgium

Hur länge har du bott utomlands och var?
Sedan 1998 i Waterloo, utanför Bryssel.

Vilka är fördelarna med att bo utomlands?
I Bryssel – som är mycket internationellt – kommer man i kontakt med många spännande människor från skilda håll, alla med olika sätt att se på världen. En dag kan jag vara hemma i ett indiskt kök, nästa dag träffar jag kompisar från Sydafrika. Det är stimulerande. Det finns möjligheter att lära sig något nytt varenda dag. Det gillar jag.

Du är medlem i SWEA Art och i slutet av november ställde du ut på Le Grand Palais i Paris. Berätta mer om utställningen!
Det är en häftig utställning, Grand Palais är som många byggnader i Paris mycket stor och ”Art en Capital” som utställningen heter lockar ungefär 50 000 besökare under den vecka den pågår. Vi var ungefär 2 000 utställare, de flesta från Frankrike och det finns nästan lika många stilar som utställare. Utställningen har funnits sedan 1949 och det är en tradition för många att gå dit. I år, liksom förra året, bjöds Sverige och 20 svenska konstnärer in att vara med.

Vad betyder konsten för dig?
Glädjen i att se tillvaron som ett konstverk. Det mesta jag ser, kan jag se något i. Det är en gåva. Att vara kreativ och måla och fota och hålla på är som att ha en kompis, jag för en dialog med det jag skapar. Ibland är jag och till exempel målningen överens men oftast inte, det är en ständig kamp att nå någon slags balans.

Berätta om SWEA Art – vilka är ni och vad gör ni?
SWEA Art har funnits sedan 2002. Det var två driftiga Sweor, Christina Måneskiöld, Bryssel och Gabriella Legillon, Paris som skapade SWEA Art. Vi som är med är kreativa Sweor som målar, fotar, skulpterar med mera. Vi träffas då och då och går en kurs tillsammans till exempel. Ibland ställer vi ut tillsammans. Det är ett bra nätverk.

Hur firar du jul i år?
I Sundsvall, det är en tradition. Skridskoåkning, förhoppningsvis på havet. Skidor såklart, i spåret och i backen. Mycket läsande, skinka och umgänge med familjen. Julklappar har vi lagt ner sedan många år men konstigt nog så är säcken full varenda jul i alla fall.

Har du någon önskan inför julen?
Att det knastrar under sulorna och att havet fryser. Och att alla i familjen mår bra.

God Jul Tove!