Network Menu

Kalle Ankes julafton

Kalles julTill er alla, från oss alla – En riktigt god jul!

Kalle Ankas julaftonKalle Ankas julafton är en tradition som är lika självklar i Sverige som julskinkan. Sedan 1959 har Kalle Ankas julafton sänts från SVT in i folkhemmen.

Ursprungsversionen av Kalle Ankas julafton sändes i amerikansk tv den 25 december 1951 och kallades the Walt Disney Christmas show. Liksom det svenska programmet bestod sändningen av ett urval av Disneys tecknade kortfilmer och långfilmsscener.

Sedan starten har programmet presenterats av den fiktiva figuren Benjamin Syrsa som visar upp alla sina Disney favoriter. Fram till 1966 var språket den enda skillnaden mellan det amerikanska och det svenska julprogrammet. Efter 1983 slutade man variera julprogrammet och visade nästan samma filmer varje år. De består bland annat av Jultomtens verkstad, Kalle Anka i djungeln, en scen ur Askungen, Musse Pigg på camping, en scen ur Lady och Lufsen, en scen ur Djungelboken, en scen ur Snövit och de sju dvärgarna, Tjuren Ferdinand, en scen ur Robin Hood och Plutos julgran.

1982 byttes Tjuren Ferdinand ut mot Den fula Ankungen men protesterna över bytet blev så massiva att SVT tvingades att sända inslaget direkt efter den ordinarie sändningen.

SVT har i flera år försökt stryka julprogrammet ur tv tablån eftersom kontraktet med Walt Disney anses vara för dyrt. Då Arne Weise slutade som julvärd tänkte SVT sluta sända programmet. När detta uppmärksammades i pressen blev det tittarstorm vilket ledde till att SVT fick ändra sig och tvingades förhandla ett nytt kontrakt med Disney.

Källa: jul-i-sverige.se/