Network Menu

Julbasar i Tokyo lockar många

I dag arrangerar SWEA Japan julmarknad i Tokyo. Möt avdelningens ordförande Jeanette Steenbrink!

Jeanette Steenbrink, SWEA Japan; Foto: PrivatNamn: Jeanette Steenbrink
Avdelning: SWEA Japan

Hur länge har du bott utomlands och var?
Som familj hat vi bott i Tervuren, Belgien mellan 2004-2009 och i Tokyo, Japan mellan våren 2009-julen 2011. Innan dess bodde jag några år i Rotterdam, Holland, där jag studerade.

Just nu finns vårt bohag på en båt på väg tillbaka till Europa – till Poznan i Polen.

Vilka är fördelarna med att bo utomlands?
Att jag har träffat så fantastiskt många spännande människor från olika länder och religioner som jag nog aldrig hade kommit i kontakt med annars. Flera av dem har blivit mina närmaste vänner för livet. En annan fördel är att jag har blivit mer lyhörd och har större förståelse för familjers olika val, än vad jag hade varit om jag bott kvar i Sverige.

Du är ordförande för SWEA Japan, som i dag arrangerar julmarknad och luciatåg på svenska ambassaden i Tokyo. Berätta mer om arrangemanget!
Vi börjar planera för basaren i april ungefär, då samlar vi ihop ansvariga för de olika ansvarsområdena. Den stora upptrappningen börjar sedan i september för att få allt klart. Mycket jobb läggs på kontakter med företag för donationer. Vi kontaktar också tryckeriet för att loggor och annonser ska bli rätt. Det blir många timmar framför datorerna och e-postskickande fram och tillbaka.

Mycket tid läggs sedan på att slå in allt snyggt. Japanerna lägger mycket stor vikt vid att allt ska se snyggt ut, inte bara smaka gott. Sweorna träffas hemma hos varandra och slår in julpyntet. Det hembakta slås in dagen innan på ambassaden, när allt ställs i ordning.

Jag vet med säkerhet att vi haft julbasaren i minst 15 år, men den kan ha pågått längre än så.

Vi slår upp grindarna på förmiddagen och då har det stått folk och väntat i någon timme utanför. Under basardagen kan kunderna handla svenskt julpynt, glögg, korv, julmat, hembakat. De kan fiska i fiskdamm och köpa lotter. I år hålls luciatåg, med barn från Svenska skolan, vid två tillfällen. Vi har också ett japanskt-svenskt spelmanslag som kommer och spelar under dagen.

Det infinner sig alltid underbar svensk julstämning på julbasaren. Alla är på så glatt humör och stannar gärna till slutet och lyssnar på jul musik och dricker glögg.

Vi räknar med att ungefär 1 300-1 500 betalande gäster kommer och besöker vår julmarknad i år. Entrén kostar 500 yen (ungefär 40 kronor) och de pengarna går oavkortat till våra donationer.

Vi har alltid fantastisk uppbackning av de flesta stora svenska företagen och framförallt av ambassaden. Utan deras generösa donationer skulle detta inte vara genomförbart.

I år har vi 70 personer, inklusive makar, barn och japaner, som hjälper till (föreningen har i dagsläget ungefär 60 medlemmar). Därutöver tillkommer spelmanslaget och luciatåget med 40 barn.

I slutet av dagen dras lotterivinsterna, den för besökarna finaste vinsten är ju såklart SAS-biljetten till Sverige, som vi alltid är så tacksamma för.

För andra året i rad har vi en ”julknytis” veckan efter basaren för att samlas, prata, äta gott och höra om siffrorna från basardagen.

Vilken är höjdpunkten under julmarknaden?
För kunderna är det helt klart luciatåget. Fram till för tre år sedan kunde de som köpt biljetter se uppträdandet i auditoriet på ambassaden, men det blev sådant kaos att vi istället nu tar en allmän entré och så kan alla se luciatåget.

För mig är höjdpunkten när jag ser att alla ansvariga är glada och på gott humör. Eller när jag får en kram av någon otippad som säger att vi gjorde ett bra jobb även i år.

Hur firar du jul i år?
Vi firar jul hos släkten i Sverige, på väg till Polen och vårt nya ”hemland”.

Har du någon önskan inför julen?
Att vi får en vit jul i Sverige och att vi inte blir alltför snuviga av kylan!

Frågor: Anna Sjöblom, SWEA
Foto: Privat