Network Menu

Stor medlemsökning för SWEA Toronto

I år har SWEA Toronto ökat med nästan 40 medlemmar. Ordförande Marianne Mannerheim berättar om hur de gjort.

"Toronto at Dusk "by Benson Kua

”Toronto at Dusk ”by Benson Kua from Toronto, Canada
[Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons]

Namn: Marianne Mannerheim
Avdelning: SWEA Toronto (ordförande)

Hur länge har du bott utomlands och var?
Jag har bott i Toronto, Kanada i 30 år. Jag har också bott i Lausanne, Schweiz under min studietid, samt i Finland när jag var liten. Är uppvuxen i Sverige, min mamma var finska och min pappa holländare.

Vilka är fördelarna med att bo utomlands?
Fördelen är att man blir en global tänkare. Man lär sig att i grund och botten är alla människor lika. Man lär sig om andra kulturer och att respektera dem.

Att bo utomlands gör livet intressant och innehållsrikt med mat, språk, musik och kulturliv.

Det ger många möjligheter som man inte skulle kunna erfara på hemmaplan i Sverige. Dessutom får man ett fint, globalt nätverk av vänner, bekanta och arbetsliv.

SWEA Toronto har ökat med ungefär 40 medlemmar 2011. Berätta mer!
Vi har fokuserat på att göra ett jättebra SWEA-Blad. Vi har infört satellitgrupper, det vill säga fångat in kvinnor i andra, mindre, städer där en fullfjädrad avdelning inte kan registreras på grund av att de inte är tillräckligt många. Vi har en mycket aktiv medlemskommitté.

Vilka är dina bästa tips till andra avdelningar för att öka medlemsantalet?
Vår filosofi i Toronto är att driva SWEA enhetligt och tillsammans. SWEA är VÅR organisation.

Därför använder jag aldrig meningen ”kan du hjälpa till”. Om man hjälper till, så gör man något åt någon annan. Jag talar alltid med Sweorna om att ”vi” skall göra si eller så. Jag har märkt att det gör stor skillnad i hur saker och ting tas emot.

En annan sak som jag försöker genomföra är föryngring och att sänka medelåldern i styrelsen. Det har vi lyckats med.

Vi måste jobba på att organisationen överlever i generationsskiftet som pågår. Vi måste kommunicera i ett ”high tech”-format. Hemsidan är otroligt viktig. Den skall vara informativ och rolig. Vi har just introducerat en adventskalender, där matrecept finns bakom varje lucka. Det gör att medlemmarna är nyfikna och vill gå in på hemsidan varje dag för att kolla vad nytt som erbjuds.

Inbjudningar till fester och aktiviteter görs via Evite eller Punchbowl, betalningar sker via PayPal etc.

Inför vårt 30-årsjubileum i maj nästa år, utlystes en menytävling där alla Sweor får en chans att påverka menyn med sina favoriträtter. Torontos intressegrupper delades in i maträttsgrupper där varje grupp röstar fram två vinnare. Det avgörs sedan av en jury vilken av de två vinnarrätterna inom varje grupp som kommer att utgöra menyn.

Denna process har fått Sweorna väldigt aktiva. De tycker att det är kul att träffas hos varandra med en värdefull målsättning. Alla maträtter som inlämnas kommer att sättas in i en SWEA Toronto-kokbok. Försäljningen av kokboken kommer att ske på nästa års jubileumsjulmarknad. Vinsten kommer att gå till vår stipendiefond. Under årets julmarknad fick vi 17 nya medlemmar!

När man tar, måste man också ge. Det har vi gjort i Toronto. Till exempel fick alla Sweor som jobbade på julmarknaden förköpa produkter en dag innan öppningsdagen. Rabatter och bra sponsorer är också jättebra lockbeten.

Detta är bara några exempel på vad vi har gjort här i Toronto.

Hur firar du jul i år?
Jag åker till Mexico där jag har mitt ”andra hem”.

Har du någon önskan inför julen?
Jag önskar att vårt 30-årsjubileum och regionmöte den 10-13 maj 2012 blir lyckat och att många, många internationella Sweor kommer till Toronto. Toronto-Sweorna är så entusiastiska över firandet och de lägger ner så mycket jobb på det. Det kommer att bli fantastiskt kul och gemenskapen som skapas kommer att göra SWEA ännu starkare.

Frågor: Anna Sjöblom, SWEA Milano