Network Menu

Adventskalender pyssel

Adventskalendern är en älskad tradition i Sverige och det är därför vi vill erbjuda alla Sweor runt om i världen en alldeles egen adventskalender. Vi hoppas att ni kommer tillbaka varje dag under december för att kunna öppna en ny lucka.

Enligt Nordiska Museets webbplats (nordiskamuseet.se/aretsdagar/adventskalendern), spreds den tryckta adventskalendern med tysk förebild under 1930-talet och riktades till barn. Den första adventskalendern i Sveriges Radio sändes 1957 och första tv-sändningen kom 1960. Under 1960-talet ändrades namnet till julkalendern.

Vi börjar SWEAs egen adventskalender med en pyssel som kan vara rolig för både barn och vuxna, med målsättning att öva lite på det svenska julordsförrådet. Idén kommer från SWEAs BUS Projekt (Barn Utomlands & Svenska språket, bus.swea.org/) och är baserat på en tysk idé från ISL Collective.

Skriv ut den (helst i färg), klipp ut småbilderna och sen får barnet/barnen leta efter rätt bild den 1:a december och klistra in allt eftersom. I Seattles svenska skola, som bara träffas en gång i veckan, får barnen klistra ikapp på lördagarna och därmed göra sju datum.

Fyra olika PDF varianter:

Adventskalender pyssel, sida 1 Adventskalender pyssel, sida 2