Network Menu

Luciafirande i SWEA-land

En liten historik

Lucia vykort av Adèle Söderberg (1880-1915)

Lucia vykort av Adèle Söderberg (1880-1915)
[Public Domain via Wikimedia Commons]

Lucia kommer från det latinska ordet “lux” som betyder ljus.

Enligt Nordiska museets webbplats kom den ursprungliga Lucia från Syrakusa på Sicilien och dog martyrdöden år 304. Det finns två versioner av det som hände Lucia innan hon helgonförklarades. Den ena legenden talar om en man som beundrade Lucias vackra ögon. Hon stack då ut sina ögon och gav dem till honom som gåva. Som genom ett under fick hon sin syn åter. Därför är Lucia också de synskadades skyddshelgon.

Den andra legenden berättar att Lucia angavs av sin trolovade såsom varande kristen. Då kristendomen var förbjuden i det Romerska riket under denna tid, dömdes hon att brännas på bål. Som av ett mirakel så brändes hon inte av lågorna och därför helgonförklarades hon sedan.

Redan under 1700-talet fanns något som påminde om dagens Luciafirande och under 1800-talets mitt spreds sedvänjan till universitetsstäderna och därefter vidare ut i samhället. På 1890-talet startade också Skansen sitt luciafirande. Melodin till luciasången är av italienskt ursprung och den svenska texten skrevs på 1920-talet.

Under 1800-talet kom Lucia i allmänhet ensam, eller kanske med en eller två ledsagare. Därefter utökades tåget med tärnor och stjärngossar, som tidigare bara hade förekommit vid julevenemang på Annandagen och Trettondagen.

I historisk tid ansågs lucianatten den 13:e december vara årets längsta. Enligt legenden var lucianatten full av faror då den genomsyrades av övernaturlighet. Luciadagen användes även som ett riktmärke för andra saker; senast på denna dag skulle grisen vara slaktad, hästarna skulle vara skodda och vissa arbetsuppgifter skulle ha avslutats så att julfirande skulle kunna börja.

Tre olika SWEA luciafiranden

Julfester och luciafiranden pågår överallt i SWEA-land och i adventskalendern återfinns några av dessa. I dagarna tre har det bland annat firats Lucia; i Dallas lördag den 6:e, i Seoul den 7:e och på måndag den 8:e var det SWEA Wien som firande denna speciella högtid.

Luciafirandet såg givetvis olika ut på de olika platserna. I Dallas fick flera hundra svenskar och intresserad utlänningar se ett fint och stämningsfullt luciatåg. Denna dag hade Dallas också sin julmarknad där man kunde köpa en mängd olika saker, dricka julmust och äta skinksmörgås. I Seoul samlade man också svenskar och utlänningar som är nyfikna på Sverige och våra traditioner. Hos SWEA i Wien blev luciafirandet av det personliga slaget. Britta Hammarberg berättar att man i år satsat på ett ”alternativt” julfirande.

Med de här tre luciaevenemangen tar SWEA över hela världen ett steg närmare julen och den 24:e december.

Luciafirande i Dallas
Läs mer i ett nytt fönster

SWEA Dallas Lucia 2014. Foto: Catarina Lindström och Fredrik Borgström

SWEA Dallas Lucia 2014. Foto: Catarina Lindström och Fredrik Borgström

Luciafirande i Seoul
Läs mer i ett nytt fönster

SWEA Seoul Lucia 2014. Foto: Anna Ros

SWEA Seoul Lucia 2014. Foto: Anna Ros

Luciafirande i Wien
Läs mer i ett nytt fönster

SWEA Wien Lucia 2014. Foto: Eva Jurkowitsch

SWEA Wien Lucia 2014. Foto: Britta Hammargren