Network Menu

SWEA Perths 10-årsjubileum

Avdelningsjubileum runt om i SWEA-land

SWEA växer och startar nya avdelningar. För tio år sedan, under SWEAs 25-årsjubileumsår, startade SWEA avdelningen i Perth. Här berättar Ann-Marie Gustafson (SWEA Perth och f.d. vice-ordförande för SWEA International) om hur avdelningen kom till och deras tio produktiva och spännande SWEA-år. Allteftersom det flyttar ut fler och fler svenskar i världen kommer vi förhoppningsvis att få uppleva många nya SWEA-avdelningar i framtiden.

SWEA Perths 10-årsjubileum, november 2014

SWEA Perth, 10-årsjubileum -- på strandenFör elva år sedan fick jag ett telefonsamtal från Charlotta Byrne. Hon hade just flyttat från London till Perth och hade hört från sin mamma att jag var SWEA-kontakt i Perth. Själv hade jag då bott sex år i Perth men hade inte lyckats samla tillräckligt många svenskor för att kunna starta en avdelning här. Med Charlottas hjälp och hennes nätverk av unga svenska mammor lyckades vi samla ett 20-tal svenskor. Vi träffades varje månad hemma hos mig och hade det mycket trevligt. I härlig SWEA-atmosfär var vi svenskor i alla åldrar och med många olika bakgrunder.

Efter ett år tyckte vi att vi var tillräckligt sammansvetsade så att kunde starta den första SWEA-avdelningen i Australien. Vi var 18-22 medlemmar de första åren, men växte sakta men säkert. Redan två år efter att vi hade blivit en SWEA-avdelning fick vi ansvaret för att anordna SWEA Asiens regionmöte. Vi var fortfarande den minsta avdelningen i Asien med ett medlemsantal som pendlade mellan 20-30 personer.

SWEA Perth, 10 års jubileumSedan en tid tillbaka har SWEA Perths styrelse tagit initiativet att anordna stora evenemang för hela den svenska kolonin i Perth. T.ex. under världsmästerskapen i segling, utanför våra kuster var vi värdar för den svenska delegationen. Med hjälp av sponsorer kunde vi ha ett “Swedish Meeting Place” under tävlingen. Sedan dess har SWEA Perth varit värd vid påsk- och midsommarfiranden, vilket bl.a. bidragit till, att när vi nu fyller 10 år har vi över 60 medlemmar!

Vårt 10-årsjubileum firades med två större evenemang. Först hade vi en “tjej”-resa till Margaret River 31 oktober – 2 november, vår vinregion, samt en hejdundrande jubileumsfest. På jubileumsfesten den 8 november serverade svenska ungdomar tilltugg och mousserande vin medan gästerna minglade i kvällssolen. Därefter bjöds det på en traditionell räkfrossa tillsammans med svenskinspirerade laxpajer. Det avslutande dessertbordet med underbara bakverk var en härlig avslutning på middagen och början på en kväll fylld av musik, underhållning och dans. Vi har dessutom skapat ett SWEA-vin i samarbete med en av de större vingårdarna i regionen – nu är 10-åringen rejält firad!

Vi kan alla glädjas åt att SWEA Perth finns. Vi har och har haft mycket glädje av SWEA-gemenskapen och jag ser närmast fram emot att få hjälpa till med att grädda hundratals våfflor på den svenska julbasaren!

Text: Ann-Marie Gustafson (med alla Sweor i Perth)


OBS! För att se en bild i sin helhet, klicka på bilden. För att se hela galleriet, klicka på en bild och använd pilarna (< och >) för att bläddra mellan bilderna.