Network Menu

Elsas julminne: Ett internationellt julbord


<<< Tillbaka till dagens luckasida
<<< Till listan över alla luckasidor för 2015
<<< Tillbaka till sidan med alla ramsor


Text: Elsa Maréchal, SWEA Global, med introduktion av Mi Karlsson Bergkvist

Alla Sweor har erfarenhet av att fira jul utomlands med alla dess för- och nackdelar. Ibland kan det vara svårt att exempelvis få tag i de rätta ingredienserna för att göra de traditionella svenska rätterna, men ibland kan också andra länders julmatseder göra julfirandet än mera minnesvärt. Här berättar Elsa Maréchal, redaktör för SWEA Forum och tillika medlem i SWEA Global, om ett kärt julminne.


Elsa Maréchal; Foto: Privat

Elsa Maréchal; Foto: Privat

Min allra mest speciella jul var nog det året när min man och jag hade bestämt oss för att inte åka upp till Sverige utan fira julen i vårt hus i Provence. Skulle vi stanna i Frankrike skulle vi också bjuda hem hela tjocka franska släkten. Det vi inte kunde ana var att julbordet skulle fyllas av så många delikatesser från när och fjärran.

Någon dag innan jul började familjen droppa in. Min mans bror från Alsace anlände först med sin fru från Luxemburg och deras barn. De kom i två bilar för att få plats med paket och specialiteter. Bland annat hade de med sig två stora restauranggrytor med choucroute, en hemmalagad surkålsgryta med charkuterier från Alsace. En svägerska som är gift med en man från Andalusien hade torkad skinka och nyplockade solmogna apelsiner med sig i bagaget.

En annan svägerska men sin man från Katalonien kom med ansjovis marinerad i olivolja och vinäger och två lådor med ostron. En systerson med sin fru från La Reunion, en fransk ö utanför Madagaskar, dukade upp sina delikatesser som fiskcarry och söta kokoskakor. Svärmor ville absolut ha foie gras, kalkon och de traditionella provencalska 13 efterrätterna som bland annat består av nougat, mandelmassa och dadlar. Alla ville naturligtvis att jag skulle göra både gravad lax och svenska köttbullar och så fick det bli.

Efter att ha ätit och druckit gott, satt vi runt bordet och pratade om vad vi gör i våra respektive länder under julaftonen, vi följda några traditioner, inte alla. Men när klockan närmade sig 12.00 på kvällen gjorde vi oss i ordning för att göra som alla andra i byn; trotsa vinden och pallra oss till bykyrkan för midnattsmässan. Höjdpunkten blev naturligtvis den levande julkrubban; ett julspel med barnen i byn som berättade om hur Jesus föddes i en grotta i Provence. Väl hemma igen, klockan ett på natten, blev det löksoppa och varm choklad i väntan på att den svenska jultomten skulle knacka på dörren.

13 efterrätter; Foto: Jean-Louis Zimmermann

13 efterrätter; Foto: Jean-Louis Zimmermann
[License: CC BY 2.0 via Flickr]