Network Menu

Återhållsamt julfirande i Indien


<<< Tillbaka till dagens luckasidan
<<< Till listan över alla luckasidor för 2015
<<< Tillbaka till sidan med alla ramsor


Text: Mi Karlsson Bergkvist

Carin Johansson i sari; Foto: Privat

Foto: Privat

Många av oss försöker att skapa svensk julstämning var vi än befinner oss i världen. I Europa är det givetvis enklare att få tag i ingredienser till den julmat vi är vana vid, men bor man på andra håll i världen i en kultur där man inte ens firar jul, kan det vara svårare.

Carin Johansson, SWEA Globalmedlem bosatt i New Delhi, Indien, berättar att hon själv inte är någon stor julentusiast och därför kanske det passar bra att bo i ett land som inte heller har något julfirande i traditionell bemärkelse:

Hinduerna firar inte jul i egentlig mening, men bland övre medelklass och överklass har man på senare år anammat julfirandet, och då är det framförallt tomten och julklapparna som lockar. Det finns en hel del kristna indier. Många går i kyrkan varje söndag och vid jul går de i mässa på julaftons kväll och firar traditionsenligt på juldagen. Ofta då tillsammans med sin stora släkt. Många har julgran och juldekorationer. Maten består dock mest av indisk mat och är sällan influerad från andra kök.

I november firas den hinduiska ljushögtiden ”Diwali”, som är en stor högtid med enorma ljusdekorationer. Man tänder levande ljus och veke i olja och ger presenter av olika slag, ofta korgar med kakor, nötter och frukt.

Om man tycker det är fint med juldekorationer, kan man förstås sätta upp sådana. Jag kan dock inte påminna mig om att jag såg juldekorationer ute i staden förra året, men däremot brukar internationella hotell ha exempelvis en julgran. Även stora shoppingcentrum brukar ha pyntad gran och spela julmusik.

Carin berättar att hon var på resande fot förra julen, 2014. På julafton var hon i Varanasi i Uttar Pradesh, och där fanns det inte tillstymmelse till juldekorationer. Hon besökte ett ”svenskhotell” i Goa senare under resan och där var det vissa juldekorationer, liksom på några av de restaurangerna hon gick till. Det var stora adventsstjärnor i papper, i stil med de stjärnor som blivit så populära på senare år även i Sverige och som går att köpa på bl.a. Indiska.

Offergåva till Ganges-floden, Varanasi, juldagen 2014; Foto: Carin Johansson, New Delhi

Offergåva till Ganges-floden, Varanasi, juldagen 2014; Foto: Carin Johansson, New Delhi

Julstjärna; Foto: Carin Johansson, New Delhi

Julstjärna; Foto: Carin Johansson, New Delhi

Christmas_in_HCL_KPO_Noida_India

Three teams in Noida, India celebrate Christmas by Prakash Singh [Public domain via Wikimedia Commons]