Network Menu

Julfirande på södra halvklotet


<<< Tillbaka till dagens luckasida
<<< Till listan över alla luckasidor för 2015
<<< Tillbaka till sidan med alla ramsor


Karin Smith bakar pepperkakor; Foto: Privat

Karin mitt i pepparkaksbak hemma hos Eva Parsons (en svenska som bott i Sydafrika i 60 år!); Foto: Privat

Text: Karin Smith, SWEA Global, med introduktion av Mi Karlsson Bergkvist

Att fira jul på den södra delen av halvklotet kan ha sina sidor, eftersom årstiderna är diametralt olika mot det vi är vana vid i Sverige. Sweor som bor i Australien sätter på sig linne och shorts när de ska sjunga små grodorna och dansa kring granen, och givetvis blir det samma sak om man bor i Sydafrika. Tidigare fanns det en SWEA-avdelning i Sydafrika, men den är nu nedlagd, så Karin Smith har valt att vara medlem i SWEA Global. Hon har bott i Kapstaden i 40 år och säger att:

Sydafrika har många olika folkslag, olika kulturer och religioner och detta betyder att det inte finns några Sydafrikanska jultraditioner. De kristna följer mest den engelska sedvänjan med julfirande på juldagen. Under tiden runt jul och nyår är det industrisemester – det är ju högsommar – och till en stor del står landet stilla. Affärer, TV, osv. har dock stort julpådrag, det ligger ju mycket pengar i detta.

Christmas Lights in Adderley Street, Cape Town; Foto: Danie van der Merwe

Christmas Lights in Adderley Street, Cape Town; Foto: Danie van der Merwe [License: CC BY-NC-SA 2. via Flickr]

Karin tycker att hon efter hand har tappat många av de svenska jultraditionerna. Under sina år i Kapstaden har hon dessutom kommit in i ett Sydafrikanskt leverne, som för henne innebär ett engelskt julfirande. Hon menar att allra svåraste är att få till en riktig julstämning under högsommar med solsken och semestertider.

Varm glögg är förskräckligt i hettan, stearinljusen smälter i värmen, och adventsljusstaken står med slokande ljus. Men, jag gör så gott jag kan. En del Sydafrikaner firar juldagen, med att grilla (braai på sydafrikansk engelska) på stranden, förskräckligt tycker jag. En svensk väninna går upp två på morgonen för att baka pepparkakorna (de finns inte att köpa här, så det är bara att baka), under dagen är det för varmt, tycker hon. Till gran får man ta vad som bjuds, dock finns det barrträd att köpa. Dessa barrträd faller under kategorin “invasive aliens”, så det är bra om det blir julgranar av dem, eftersom de ska rensas bort härifrån

På det hela taget blir det annorlunda att fira jul på södra halvklotet om man jämför med Sverige och norra delen av världen. Men, om man som Karin har rätt attityd och låter de gamla traditionerna blandas med det nya på ett bra sätt, kan man landa i en förträfflig jultillvaro i alla fall.

Juldekorationer hemma hos Karin Smith; Foto: Privat

Julgranarna i Karins familjs fritids stuga i en fiskeby öster om Kapstaden, där hon mestadels firar jul; den större granen är hopvirad av ståltråd, med kontinenten Afrika överst, där vi svenskar skulle sätta stjärnan; köpt på gatan, helt lokal tillverkad; Foto: Privat

"Sandman" during Capitec Bank's "Live Free campaign" at Big Bay beach; Foto: warrenski

”Sandman” during Capitec Bank’s ”Live Free campaign” at Big Bay beach; Foto: warrenski
[License: CC BY-SA 2.0]