Network Menu

Lucia vägleder med ljus i mörkret


<<< Tillbaka till dagens luckasida
<<< Till listan över alla luckasidor för 2015
<<< Tillbaka till sidan med alla ramsor


Luciamorgon. Mina syskon och jag väcktes extra tidigt för att inte missa början på det direktsända luciaframförandet på tv. Mörkret låg fortfarande tätt och hela familjen kröp ihop i soffan och njöt av varm choklad och lussebullar till frukost. Julstämningen var aldrig så närvarande som precis just då.

– Emilia Radow Ingvarson, SWEA-journalist

Lucia tar med sig ljuset i mörkret. Men vem var Lucia egentligen?

Lucia föddes på 280-talet på Sicilien och ansågs då med sin kristna tro vara något av en förrädare i det romerska samhället, som på den tiden förbjöd kristendom som religion. Lucia kom från en förmögen familj och redan som barn bestämde hon sig för att ge sina ägodelar till de fattiga och aldrig bli någons hustru. Hade Lucia levt idag hade hon förmodligen varit nunna och tagit hand om de fattiga och sjuka omkring henne.

Legenden om Lucia slutar på ett tragiskt sätt och hennes liv togs ifrån henne när hon fortfarande bara var i 20-års ålder. Sin vilja till trots blev Lucia bortlovad av sin mor och sägen säger att hennes blivande man blev rasande när hon skänkte bort hela hemgiften till de fattiga. I all sin vrede avslöjade han hennes förbjudna kristna tro, och hon blev på grund av sin tro avrättad med svärd.

Varför firar vi Lucia just den 13 december?

Det första offentliga Luciatåget uppträdde i Stockholm år 1927. Då kom Lucia med ljus i hår och en eller två följeslagare. Tidigt ansågs den 13 december vara årets längsta natt och en natt där övernaturliga makter verkade. Ingen ville somna med rädslan för vad som kunde ske, så folk höll sig vakna genom att äta. I Tyskland började man klä ett flickebarn i vitt med ljus i håret för att symbolisera Jesusbarnet, och i Sverige blev det senare en kvinna som kläddes i vit klänning med ljuskrona i håret och som skulle komma med all mat som skulle förtäras under nattvakan den 13 december, som alltså från början ansågs vara ”den farliga natten”.

Idag är Lucia en kyrklig tradition som ger oss ljus, värme och glädje i mörkret och som påminner oss om att värna om det vi har och vara lyckliga över det som finns omkring oss.

Tack Gud för Lucia, som
älskade Kristus och inte fruktade
kejsarens makt.
Låt nu ljusen, sångerna och
stämningen göra oss öppna
för den godhet som
är starkare än ondskan i världen.
Kom med det ljus som skingrar
mörkret inom oss.
Tack för att du
vill vara oss nära.
(Ur bönboken Tradition och liv)

Referens:

SWEA Tunisias Lucia, 2014; Foto: Monica Barrvik

SWEA Tunisias Lucia, 2014; Foto: Monica Barrvik

SWEA Orange Countys Luciatåg, 2015; Foto: Annette Åsberg

SWEA Orange Countys Luciatåg, 2015; Foto: Annette Åsberg

SWEA Austins tärnor, tomte, sjärngosser och pepparkaksgumma, 2014; Foto: Hannah Albracht

SWEA Austins tärnor, tomte, sjärngossar och pepparkaksgumma, 2014; Foto: Hannah Albracht