Network Menu

Njut lite extra av de nyttigare alternativen på julbordet


<<< Tillbaka till dagens luckasida
<<< Till listan över alla luckasidor för 2015
<<< Tillbaka till sidan med alla ramsor


Text: Emilia Radow Ingvarson

När vi ska njuta som mest av livet och känna oss som mest avslappnade med god mat, dryck i goda vänners lag, är det komiskt nog oftast då, kring semester och högtider, som vi som mest tänker på vår hälsa. Vad vi bör göra och äta, men inte gör. Merparten av våra nyårslöften har utan tvekan något med ett hälsosammare leverne att göra. Överflödet av mat och dryck gör att vi med ett sting av dåligt samvete lägger upp mål för ett hälsosammare liv inför det kommande året. Med lite tips och idéer kan man enkelt hålla sig på den hälsosammare banan under julen:

Topp 5 på julbordet

Brysselkål – undvik den sönderkokta brysselkålen och bevara alla näringsämnen genom att ugnsrosta brysselkålen istället i lite mild olivolja och härligt smakrikt örtsalt.

Ägg – en omtalad liten sak men det står fortfarande tydligt i all forskning att ägg är ett kraftpaket av nyttigheter, men ska ätas med måtta, precis som allt annat. Se till att servera ekologiska frigående hönsägg så kan du vara säker på att det är en bra produkt. Ägg är ett utmärkt alternativ till julskinkan då kvalitén och dess näringsvärde slår skinkan med hästlängder.

Lax – denna fantastiska fisk bidrar inte bara med bra protein utan även med välgörande fetter som vi behöver för leder, vacker hud, fettförbränning och för skydd mot cancer, hjärtsjukdomar, Alzheimers. Ja, jag kan fortsätta i evigheter men ni förstår säkert poängen. Ät lax! Sill är även ett bra alternativ men ligger oftast i en lag av socker och salt, så var lite mer återhållsam där.

Grönkål – ja, all kål är egentligen nyttig i grunden, och så länge den inte är indränkt i grädde. Fokusera på att fylla en större del av tallriken med grönsaker, oavsett tillagningsmetod, och mindre av skinka, prinskorv, revbensspjäll, och köttbullar.

Cheddarosten – innehåller hög koncentration av högkvalitativt protein, kalcium, och vänliga bakterier som är bra för tarmfloran. Vad som får cheddarosten att sticka ut lite extra är att den har visat sig skydda mot karies. De vänliga bakterierna i osten bidrar med att ph-värdet, som skapas i munnen när vi äter ex. mycket socker, inte hamnar på en så låg nivå att det bildas karies. Forskning visar dessutom på bättre tandhälsa hos dem som äter lagrade ostar. Lagrade ostar såsom cheddarn innehåller dessutom ingen eller mycket lite laktos, vilken gör den lättare för kroppen att bearbeta och kan således även avnjutas av dem som är känsliga eller intoleranta mot laktos.

Topp 5 på godisbordet

Clementiner – Ingen överraskning här! De är sprängfyllda av vitamin C, fibrer, kalcium, och har en låg sockerhalt. Vad som gör clementinen till en vinnare är att den har en basisk effekt i kroppen. När vi äter mycket mat, och framförallt blandar hejvilt som vi har en tendens till att göra kring julen, så har kroppen svårt att hålla en normal ph-balans. Clementinen hjälper till att skapa den syrebalans i kroppen du behöver för att undvika sura uppstötningar och en känsla av obehag.

Nötter – Jag vågar säga att alla nötter som äts kring jul, mandlar, paranötter, hasselnötter, innehåller bra fetter och livsviktiga vitaminer och mineraler. Nötter är energirikt och en handfull är tillräckligt.

Torkade fikon – Denna frukt är en perfekt källa till vattenlösliga fibrer. Efter mycket mat och dryck är fibrer precis det magen behöver för att fungera optimalt.

Dadlar – Denna superfrukt innehåller ett ämne som hjälper till att minska ner upptaget av dåligt kolesterol i kroppen. Precis som fikon innehåller dadlar mängder av fibrer och således utmärkta för att hålla tarmen frisk och fri från harmfulla bakterier. Dadlar är även rika på antioxidanter och assisterar i att motverka fria radikaler i kroppen. Det finns med andra ord ingen anledning till att utesluta dessa små guldklimpar från godisbordet denna jul!

Chokladen – Njut av den milt bittra smaken av en riktig god ren choklad med hög kakaohalt.
Efter allt sött känner jag personligen ofta efter något lite mer neutralt. Då är det inget som går upp mot en bit mörk choklad med minst 70 % kakaohalt. Kakao innehåller mängder av antioxidanter och sägs även bidra till förbränningen av fett i kroppen.

brysselkål

Hard Boiled Eggs By H. Alexander Talbot

Gravlax by Fiona Henderson []

Långkål av grönkål; Foto: Emilia Radow Ingvarson

256px-Somerset-Cheddar

320px-Clementines_2006_tap

Photo credits

Fancy_raw_mixed_nuts_macro
Dried Figs
Dates by Hunda
Chocolate by jules