Network Menu

Pepparkakans dag i Sverige


<<< Tillbaka till dagens luckasida
<<< Till listan över alla luckasidor för 2015
<<< Tillbaka till sidan med alla ramsor


Text: Regina Harkin, SWEA Irland och BUS-kommittén

Den 9 december är det pepparkakans dag i Sverige men vår populära pepparkaka äts numera året runt även om vi mest förknippar den med vårt traditionella julbak. Pepparkakans dag instiftades av Annas Pepparkakor AB eftersom Anna har namnsdag denna dag.


Peppar i kakan? Varför kallar vi den för pepparkaka när det inte finns någon peppar i den? En teori är att pepparkakor ursprungligen innehöll peppar medan en annan är att peppar började användas senare och att alla exotiska kryddor på medeltiden kallades för peppar.

Pepparkakan börjar ätas i Sverige: Det först dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige var på 1300-talet då nunnor bakade dem och åt dem i medicinskt syfte. Tydligen hade nunnorna besvär med matsmältningen och kryddorna i pepparkakorna underlättade det hela. På den tiden hade man förutom de kryddor vi har idag peppar, kardemumma, anis, fänkål, cederolja, citron- och pomeransskal. Numera använder vi varierande mängder av kryddnejlika, kanel, ingefära och kardemumma.

Pepparkaksbak i Svenska skolan i Dublin 2014; Foto: Regina Harkin

Pepparkaksbak i Svenska skolan i Dublin 2014; Foto: Regina Harkin

Pepparkakan kan ha anor från Mesopotamien 1700 f kr. Sedan finns det även uppgifter om att de romerska krigarna bar med sig pepparkakor som proviant i fält eftersom de höll länge utan att mögla.

Pepparkakskonst från Tyskland: Pepparkakskonsten kom från Tyskland på 1300-talet. Nürnberg var ett viktigt handelscentrum för pepparkakstillverkningen och där fanns det konstnärer som även var pepparkaksbagare. De tillverkade pepparkaksformar i trä som föreställde kungar, trumslagare, hästar, vapensköldar och religiösa motiv.

Som handelsvara började pepparkakan säljas på speciella klosterapotek på 1500-talet och importerades även färdiga från Nürnberg.

Året-runt-kakan blir julkaka: Från början var pepparkakan en året-runt-kaka som åts i medicinskt syfte. Men på 1800-talet fick allmänheten möjlighet att köpa mjöl och socker mm och man började baka mer hemma. Men eftersom ingredienserna till pepparkakor var lite dyrare blev det till jul och det stora julbaket man bakade pepparkakor.

Pepparkakans form: Det är en missuppfattning att pepparkaksformar som hjärtan, grisar och änglar har med julen att göra. Hjärtat är en kärlekssymbol som användes i klostren av nunnorna. Grisen var en symbol för välfärd och änglarna symboliserade människans godhet.

Gingerbread Cookies by Matt Turner [CC BY 2.0 via Wikimedia Commons]

Gingerbread Cookies; Foto: Matt Turner [CC BY 2.0 via Wikimedia Commons]

Önskekaka: Redan på medeltiden uppkom leken med önskekakan. Den går ut på att man knackar på en pepparkaka som ligger i handflatan. Om kakan delas i tre bitar får man önska sig något medan man äter upp den i tystnad.

Snäll av att äta pepparkakor: Att man blir snäll av att äta pepparkakor är det säkert många som fått höra under sin uppväxt. Det talesättet kommer från slutet av 1400-talet då unionskungen Hans som led av dåligt humör ordinerades pepparkakor av sin doktor. Det sades att man blev glad av att äta pepparkakor (för att de var så goda) och kilovis med pepparkakor levererades till kungliga slottet.


Källor: