Network Menu

Mångfaldsjulfirande mellan Skåne och Polen

<<< Tillbaka till lucka 2
<<< Tillbaka till överblickssidan för SWEAs adventskalender 2017


Eva Gram Toft: jul-som-barn; Foto: Privat

Eva som en liten tomtetjej med två fina pappersdockor Foto: Privat

Text: Eva Gram Toft, Regionordförande MEMA

Liten som stor längtar man efter en vit jul med snöflingor stora som bollar och vinternatten klar och fin. Uppvuxen i Skåne var inte alla jular så, dock några. Med en diversifierad bakgrund hade jag möjlighet att fira jul på många olika sätt och traditionerna var de samma år efter år.

I Skåne kallar vi den 23 december för lillejulafton. Här börjar festligheterna med stora julbord och delikatesser från de skånska trakterna. Nere på Österlen, i den gamla stengården där min pappa föddes, samlades byborna för den mysiga kvällen. Det var knytkalas med hemmagjorda godsaker både från de få permanentboende i Simris by och från semesterfirarna som vi kallade ”stockholmarna” med betoning på o i holmarna.

På julafton samlades jag med mamma och pappa hos nära bekanta ute på en gård mitt i Skåne. Här var det råvaror från det egna lantbruket med kvantiteter som få skådat. Äkta julskinka med bordsdekoration på grishuvudet med äpplet i munnen är en sak att nämna. Detta följdes av andra traditionella rätter och med ris a la malta till dessert.

Samtidigt hade jag de polska traditionerna nära inpå. De jular som firades i Warszawa kretsade mycket kring den katolska tron. Man firar redan MikoLaj den 6 December där en religiös tomte kommer med presenter till barnen. Annars är den polska traditioner i stort sett förknippad med familjen. Oavsett avstånd ser man till att träffas och man har till och med en ledig plats dukad kring julbordet för gäst som kommer oanmäld.

De polska julborden är stora precis som de svenska. Man brukade förr i tiden laga 12 rätter. På julafton äter man inte kött vilket gör att det finns olika fiskrätter, bland annat karp, på bordet. Man äter även den kända rödbetssoppan barszcz, piroger med kål och svamp. Det finns även bigos som är en typisk polsk maträtt som huvudsakligen består av surkål och är känd för sin speciella smak.

Barszcz; Foto: Winiary

Barszcz; Foto: Winiary

Piroger med färsfyllning; Foto: TV4 / köket.se

Piroger med färsfyllning; Foto: TV4 / köket.se

Bigos [Mario Carvajal; CC BY 2.0 via Wikipedia]

Bigos Foto: Mario Carvajal [CC BY 2.0 via Wikipedia]