Network Menu

En vit jul i Sverige!

<<< Tillbaka till lucka 1
<<< Tillbaka till överblickssidan för SWEAs adventskalender 2017


Text och bilder: Anna Centerman, Regionordförande Asien

Julen 2010 med Anna Centermans familj; Foto: Privat

Julen 2010 med Anna Centermans familj; Foto: Privat

Julen 2010 med Anna Centermans familj; Foto: Privat


Julen 2010 med Anna Centermans familj; Foto: PrivatNär min man Johan, kom hem och frågade om jag kunde tänka mig att flytta till Kina behövde jag inte tänka länge, utan jag sa ja, med ett villkor och det var att vi skulle fira jul i Sverige under vårt första år utomlands. Johan var okey med det och vi flyttade till Peking med våra två barn Saga och Sigge i mars 2010.

Den 20 december landade vi i Köpenhamn en mörk och snöig kväll. Vår dotter Saga vägrade sätta ner fötterna i det vita konstiga som låg på marken. Vi fick bära henne till bilen och hon tittade storögt på flingorna som föll från himmelen.

Vi skulle fira jul i vår sommarstuga på Öland. Som ni vet är sommarstugeområden väldigt öde på vintern, så även vårt område. Det snöade hela vägen från Köpenhamn till Öland och vi var rädda att vi inte skulle ta oss ända fram till stugan. Men den snälla bonden som visste att vi skulle komma hade plogat upp en väg fram till vår dörr. Det fortsatte att snöa i två dygn. Johan var ute och skottade varannan timma under dagarna för att hålla vår uppfart ren från snön.

När det sedan slutade att snöa blev det en sådan där fantastisk vinterdag som det bara kan vara i Sverige. Solen sken från en klarblå himmel, det var vindstilla, kallt och snön glittrade i solen. Bonden kom och röjde vägarna och vallarna var halvvägs upp på huset. När barnen väl hade vant sig vid snön tyckte de att det var väldigt spännande. Vi åkte pulka och gjorde snölyktor och snögubbar. På kvällen tände vi snölyckorna ute och brasa inne i stugan och det blev en riktigt vit jul som tagen ur en saga. Varje gång vi pratar om vart vi ska fira julen, önskar barnen sig en vit jul i Sverige. I år är det dags igen.

Efter 6 jular med SWEA-vänner i Peking har vi bestämt att vi ska fira jul i Sverige i år. Jag hoppas att vi kan upprepa det härligt julvädret ännu en gång och barnens dröm om en vit jul går i uppfyllelse!

Jullen 2015, med SWEA vänner; Foto: Privat

Julen 2015 firade Anna Centermans familj med SWEA vänner och deras familjer i Peking, Kina; Foto: Privat