Network Menu

Julmarknadsbesök 2017

Över 2300 svenskentusiaster besökte SWEA Japans julmarknad. I Toronto hade de 943kg choklad till försäljning. Prinsesstårta fanns att få i Dublin. Och vad hände i Boston när nyheterna varnade för vinterns första snöstorm på julmarknadsdagen? Välkommen till fem olika SWEA avdelningars julmarknader!

Karta över julbesök

Luciatåg i Tokyo

Folkdräkter; Foto: Sophia Bylesjö

Foto: Sophia Bylesjö

I Tokyo ringlade sig kön lång utanför Sveriges ambassad för att återigen få uppleva SWEA Japans julbasar. Besökarna kunde njuta av svenskt hantverk, massor av hembakade lusse- och kanelbullar, jultallrik, glögg eller en god korv med bröd. Programmet erbjöd bl a japaner som dansade folkdans i folkdräkter, ett spelmannalag på nyckelharpa men kanske populärast var Svenska skolans fina luciatåg. Vi hade fina rafflepriser och barnen fick fiska fiskdamm och rita julkort. Över 2300 svenskentusiaster kom och vi drog in mer än 3.700,000 yen (32,530 USD) och allt går till vårt gedigna donationsprogram.

Text: Louise Gunnestrand

SWEA Japans julmarknad; Foto: Anna Lindqvist Larsson

Foto: Anna Lindqvist Larsson

Svensk justämning i Dublin

Julmarknad i Dublin
Söndagen 3:e december gick SWEA Irlands årliga julmarknad av stapeln och Dublin-borna bjöds in att få en första tugga av julen, med äkta svensk smak. En popular tradition där vi serverar svenska godbitar som glögg, fikabord, våfflor och varmkorv. Inklusive princesstårtebitar, gjorda av vår egen Swea-konditor! För att inte glömma marknadsstånden, med hembakade lussekatter, chokladbollar, kanelkransar, knäck och mycket mer. Detta bord var länsat långt innan det var dags att gå hem! Där såldes också mängder av importerade svenska varor, svåra att få tag på här i Irland.

Julmarknad i Dublin

Marknaden var en riktig familjetillställning med aktiviteter för stora som små, svenskar och irländare. Och trots att de bara sjöng på svenska, reste sig nog håren på allas armar när Luciatåget lyste upp den mörka salen med ljus och skönsång.

Text: Anna Dahlgren

Samer i Toronto

SWEA Torontos 36e julmarknad, 25-26e november, var återigen en stor succee. Som tidgare år hölls marknaden på Harbourfront Centre i Toronto där vi tog över hela byggnaden. Vi började att sätta upp på torsdagen då matvarorna anlände, leveransen innehöll bla 120kg mandelmassa, 943kg choklad, 2 kg saffran, och 111 kg saltgodis. Uppsättningen fortsatte på fredagen med de övriga varorna som: pyssel, design, papper, smycken, och hemmastöpta ljus.

I cafet gjordes de smörgåsar av 72 kg gravlax, 13 kg ost, 13 kg skinka, 18kg leverpastej plus att det åts ca 110 kg köttbullar både smörgåsar och såldes enbart med lingonsylt och bröd, de kokade även ca 1000 koppar kaffe. Till marknaden hade det bakats 3200 lussekatter, 2500 kanelbullar och det gjordes glögg av 128 liter vin.

Vår fina Samiutställning höll till i korridoren. Vi hade fått låna mycket fina och intressanta föremål och även en lavvu som sattes upp utanför. SWEAs stipendiat Elin Marakatt var där hela helgen och informerade besökarna om Sami.

På loftet satte Svenska Skolan upp sin pysselverkstad de sålde 1800 pysselbiljetter och hade gjort 50kg pepparkaksdeg varav de hade gjort 300 hjärtan för dekoration och resten av degen bakades det pepparkakor av under helgen.

I teatern höll folkdansarna, kören och Luciatåget i fyra fullsatta föreställningar under helgen.

Det var långa köer till matförsäljning, design/pysselförsäljningen, föreställningarna och till cafet hela lördagen. Söndagen är mycket lugnare men då är många varor redan slusålda.

Besökare: Sammanlagt ca 8000, varav över 6000 på lördagen.

Nu tar kommitteen jullov för att i januari börja planeringen inför vår 37e julmarkand.

Text: Cia Leander

Elin Marakatt på väg in till invigningen; Foto: Cia Leander

Elin Marakatt på väg in till invigningen; Foto: Cia Leander

SWEA Torontos julmarknad; Foto: Cia Leander

Foto: Cia Leander

Fika i Scottsdale

SWEA Arizonas julmarknad; Foto: Carina Norlund
Vi hade massor med skoj på julmarknaden i Scottsdale, Arizona i år. Ett järngäng med tjejer som fixade med erbjudande av fika i köket, försäljning av massor av svenska hantverk, bakverk, svenskt godis, böcker, tombola lotter och lotterier och glöggförsäljning av SACC.

Vi hade musikunderhållning och ett fint luciatåg med båda barn och vuxna och en dragspelare som hjälpte till att skapa julstämning med dansandet runt granen.

Vi hade också gäster som sålde konstverk och annat, en fiskdamm till barnen och ett par bord med julpysslande.

Ett lyckat event med andra ord men med utrymme för förbättringar och nya idéer för nästa år.

Text: Carina Norlund, Ordförande SWEA Arizona

Swedish Yuletide i Boston

På nyheterna och i media varnades för vinterns första snöstorm. Även om det en gång föll nästan en meter snö så dök ändå 1000 besökare upp. – ”Det ordnar sig nog …” tänkte vi när hundratals lådor bars in för uppsättningen på Boston Center for the Arts. Och det gjorde det! Tusentals trotsade vädret och kom in i värmen.

SWEA Bostons Swedish Yuletide är det största skandinaviska evenemanget i New Englands sex delstater. 90 av svenska skolans barn och au-pairer framförde tillsammans ett både litet okynnigt och stämningsfullt luciatåg. Dragspelare och SWEA Singers underhöll och jazziga Monica Zetterlund-klassiker avslutade dagen. MZ skulle fyllt 80 år i år. Ett smörgåsbord alltså – ett av få låneord till engelskan för variation!

Julmarknaden vill visa upp både det moderna och traditionella Sverige. Bland Sverigefrämjande teman genom åren finns svenska uppfinningar och ibland landskap med tillresta hantverkare och turistorganisationer — Lappland, Dalarna, Småland, Bohuslän. På Sharingsweden.se finns presentationer som lätt kan brytas ned till mindre format från pdf för tillfälliga utställningar — i år Sweden A-Ö. Vi slog också ett slag för svenska språket och svenskundervisning på nätet och kring Boston.

Fyra serveringar med våfflor, smörgåsar, tårtor, och glögg förstås, finns bland förtäringen. Lastbilen med bröd och mat lastades ur och SWEAs övriga bord fylldes. Borden med donerade lästa böcker på svenska eller engelska av svenska författare är särskilt populära. Ett 30-tal externa försäljare breddar varuutbudet.
De snötyngda träden utanför bidrog till julstämningen och Boston Center for the Arts stora Cyclorama fylldes ännu en gång. God Jul!

Text: Ginga Sewerin-Olsson

SWEA Boston Yuletide; Foto: Annelie Connolly

Foto: Annelie Connolly

SWEA Boston Yuletide; Foto: Annelie Connolly

Foto: Annelie Connolly