Network Menu

Min barndoms julafton

<<< Tillbaka till lucka 4
<<< Tillbaka till överblickssidan för SWEAs adventskalender 2017


Text: Birgitta Koniali, Regionordförande OEMA

Birgitta Koniali som tärna; Foto: Birgittas pappa Gunnar

Birgitta Koniali som tärna; Foto: Birgittas pappa Gunnar

Jag älskar julen. Jag hade lyckan att växa upp i en familj med stor släkt, en kär släkt där vi oftast firade våra högtider tillsammans utan konfrontationer (vilka åtminstone jag aldrig såg som barn) med glädje och gamman.

På den tiden var det vanligt att man, som stadsbo, innan jul beställde en hel eller halv gris. I vår familj hade vi en halv. Mormor och tant Maja kom för att hjälpa till. Här gjordes pressylta, stoppades korv och mycket mer som mitt barndomsminne förträngt, allt skulle tas tillvara. För min del gjorde det absolut ingenting om vissa delar av grisen bara försvann.

Julbaket var mycket trevligare. Mamma bakade massor av olika sorters kakor, nötkakor, chokladsnittar, drömmar och så bakade vi naturligtvis pepparkakor tillsammans. Pappa bakade havreflarn. Han gillrade upp röret från dammsugaren i köket, täckte det med bakplåtspapper och där böjde han med varsam hand sina nygräddade, ännu varma flarn till önskad båge. Ibland protesterade anordningen och lät kakorna falla till golvet, desto bättre för oss barn, vi njöt av spillrorna. På julaftons-kaffet beundrade alla hans fantastiska förmåga att baka, tänk att Gunnar gjorde så helt underbara havreflarn, att de övriga sju sorterna kom från mamma var på den tiden helt naturligt och inget speciellt att poängtera. Vi brukade också ha en jultårta pyntad med små marsipantomtar som vi barn tillsammans med pappa hade skapat alldeles själva.

Dan före dopparedagen var hektisk. Alla förberedelser skulle vara klara. Till sist, hemlighetsfullt bakom stängda dörrar skulle de sista julklapparna slås in, julklappsrim författas och försiktigt lackas fast på paketen. Det var med pirrande känsla i maggropen och en längtan efter morgondagen jag gick och la mig på kvällen.

Och så äntligen:

Denna ljuvliga morgon. Jag vaknade (inte sant jag hade vaknat långt innan och låg och väntade) av att mamma kom sjungande: Goder Morgon, Goder Morgon mina käraste barn, jag önskar eder alla en fröjdefull Jul. Hon hade en bricka med frukost, fylld av smakprov från julbaket. Vi barn fick varsin liten kruka med en tulpan och ett litet ljus att ställa på vårt nattduksbord. Det lyste och värmde i vintermörkret och fyllde oss med glädje och förväntan.

Julen var här!

christmas-border-1072990_1280

Julgranspynt; Foto: Birgittas pappa Gunnar

Julgranspynt; Foto: Birgittas pappa Gunnar

Pepparkaksbak; Foto: Birgittas pappa Gunnar

Pepparkaksbak; Foto: Birgittas pappa Gunnar