Network Menu

Julmarknadstips – MAME

Luciatåg, SWEA South Florida; Foto: Maggie Armbrust

Luciatag, SWEA South Florida; Foto: Maggie Armbrust

Julmarknadstiden närmar sig med stormsteg. Swea-nissar pysslar i hem och stuga jorden runt för att sprida våra underbara traditioner med julmat, Luciafirande, julpyssel, pepparkakor och allt annat. Men vad bidrar till en julmarknads succé? Här är tips från avdelningar i regionen MAME (Mellersta Amerikas) där julmarknader arrangeras av så få som 15 personer som upp till 60-tal SWEA voluntärer och har mellan 200 och 10.000 besökare.

Stort tack till MAME avdelningarna: Austin, Dallas, Denver, Florida och Toronto för att ni delade med er av era erfareheter!


Tanken bakom dessa tips är att vi delar med oss av vad som fungerar så andra kan få nya ideer. Det är ju där styrkan finns med SWEA International, vi har möjlighet att lära oss av varandra! Vi hoppas du finner ett eller annat guldkorn att ta med i er egen avdelnings julmarknad detta år.

Marknadsföring

 • Ha ett tema varje år: för två år sedan var det Pippi Långstrump och i år blir det samer med all histora det bär med sig. Det brukar innebära en separat utställning om temat i fråga.
 • Gott samarbete med den plats där julmarknaden tar plats varje år. De har varit väldigt bra på att marknadsföra marknaden.
 • Skriv ner var marknadsföring för eventet skedde, kostnad för detta samt hur många besökare som kom för att försöka spåra hur vi syns bäst. Gå runt och pratat med så många besökare som möjligt och fråga hur de hittade till oss för att förstå hur vi bäst marknadsför oss.
 • Hålla tal för att tacka för året som gått men även för att berätta om SWEAs aktiviteter andra delar av året för de som enbart känner till oss pga julmarknaden. Talet brukar ordförande hålla för att öppna för Luciatåget.
 • Namnlappar på de Sweor som jobbar så besökare lätt kan skilja oss från mängden och ta tag i oss för frågor och kontakt etc.

Voluntäreer

 • Ha ett schema på Facebook där man kan fylla i var man kan hjälpa till ex bakar/städar/plockar fram/ mm. Då detta schema är synligt för alla är det lättare att fylla i var man kan bidra.
 • Det är viktigt att medlemmarna känner att det är deras julmarknad genom att göra polls på Facebook. Där frågar vi tex vad de vill ha med för julbak, vilka låtar i Luciatåget, vilket datum julmarknaden ska gå av stapeln, vilka aktiviteter som ska vara med etc.
 • Lägg upp schema så voluntärer kan välja antingen första halvan (framplock samt sitta vid bordsförsäljning/caféet/fiskdammen etc) eller andra halvan med samma aktiviteter och bortplockning/städning, så Sweor känner de kan shoppa/fika med gott samvete ena delen av dagen.

Försäljning

 • Best sellers: Köttbullemackor med rödbetssallad, pysselgruppens hempysslade tomtar, godis och choklad, svensk design, svenska smycken, begagnade böcker, och hemstöpta ljus.
 • Bjud på svenska våfflor med sylt, ha minst två våffeljärn så ni kan laga dem på beställning.
 • Sälj stora hembakta pepparkakshjärta och dekorera dem med namn på julmarknaden.
 • Ha en förhandshopparkväll enbart för Sweor kvällen innan, kan vara 2 timmar efter uppställning av alla saker.
 • Försäljning av svensk julmat av SWEA och julmarknadsstånd av andra försäljare med mat och dekorationer att ta med sig hem. Det går att få in en extra slant att låta andra försäljare hyra bord, men se till att ha kvalitetskontroll innan så deras produkterna passar in i den svenska julmarknaden.

Barn & Lucia

 • Ha en egen avdelning för barnen där de får göra julpyssel och baka pepparkakor så mycket de kan. Där finns även en fiskdamm.
 • Man blir helt tårögd av att se barnen delta i Lucia-tåget med traditionella Lucia- och julsånger
 • Samarbete: Skolans och Kyrkans kör för Luciafirandet – bara en del är Sweor.
God Jul skylt; SWEA Denver

God Jul skylt; SWEA Denver

SWEA Austins Café under julmarknaden

SWEA Austins julmarknadskafé; Foto: Vicki Almstrum

Denver Sweor decorerar pepparkakor

Denver Sweor decorerar pepparkakor

Julmarknad, SWEA Denver

Julmarknad, SWEA Denver