Network Menu

Jul i Arizona

<<< Tillbaka till ramsan för lucka 2
<<< Tillbaka till överblickssidan för SWEAs adventskalender 2019


Här delar SWEA Internationals nya ordförande, Suzanne Southard, med sig lite om hur hon har firat jul med sin familj under åren.

Det är inte alltid helt lätt att komma i julstämning när solen strålar varje dag, då folk är ute och springer och cyklar i shorts och linnen och när man hör grannbarn som plaskar i poolen under hela december månad.

Men Arizonabor älskar ändå julen. Så fort Thanksgiving är över i slutet av november, börjar julgranarna säljas! Många ställen såsom vår fina Desert Botanical Garden, Phoenix Zoo, olika städer, företag och resorts ordnar fantastiska ”Tree lighting ceremonies” och ljusanordningar som många Phoenix och Scottsdalebor besöker varje år under december månad. Folk gillar också att dekorera sina hus med ljus i alla möjliga färger och även sätta tomtemössor på kaktusarna utanför husen. Redan i november ser man reklam för professionella firmor som vill komma ut och sätta upp ljusen på husen!

Vi har en skidort 2 timmar norr om Phoenix i Flagstaff, Arizona. Den ligger högt upp i bergen och där kommer det massor av snö varje vinter. Många Phoenixbor kör upp dit för skidåkning eller för att bara få leka i snön. Flagstaff är ett väldigt populärt ställe att tillbringa jullovet för många familjer.

Jag är tacksam över att vi här i SWEA Arizona har en fin julmarknad varje år, där vi har ett vackert Luciatåg med både barn och vuxna, kan köpa hemlagade limpor och andra goda bakverk, köpa fina julsaker och få en liten smak av svensk jul! Fiskdammen, pysslet och jultomten är också mycket uppskattade av barnen!

När mina barn var små kom alltid jultomten på julafton och det var riktigt roligt att bevara den svenska traditionen. Mina barns kompisar var förvirrade att tomten faktiskt kom hem till oss, när han bara släppte paket genom skorstenen hos vännerna på natten. Ett år när vi fick besök av familjen från Sverige så var vår äldste son tomte och hade tomtenissar till hjälp. Det tyckte barnen var väldigt kul! Vår dotter, Liv, tyckte också det roligt att få vara Lucia och besöka sina bröders klassrum när hon var yngre och jag samtidigt berättade om svenska jultraditioner.

Jag vill gärna dela med mig av vår svenska tradition med Glöggfester, så det har vi haft både i Arizona och i Dallas, där vi bodde tidigare. Våra amerikanska gäster tycker det är väldigt roligt att få komma och dricka glögg och prova svenskt julbord med sill, hemgravad lax, Janssons frestelse, köttbullar, skinka, prinskorvar och rödkål. Och såklart många godsaker från IKEA, som jag är speciellt glad att ha i närheten under jultider.

kaktustomtar

Kaktustomtar i Suzannes trädgård

Christmas Lights Reflections at the Mesa Temple

Christmas Lights Reflections at the Mesa Temple
by Magnus Manske [CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons]

southard-Jul2010-middag

Suzannes familj njuter av julbordet (2010; foto: Privat)

southard-jul2009-lucia

Liv som Lucia (2010; foto: privat)

southard-Jul2010-tomte

Barnen med tomten (2010; foto: Privat)