Network Menu

Julmarknadstips från fem avdelningar

<<< Tillbaka till ramsan för lucka 1
<<< Tillbaka till överblickssidan för SWEAs adventskalender 2019


December är en månad då många av oss längtar till Sverige, till våra fina stämningsfulla jultraditioner och ja, även till mörkret med alla adventsljusstakar. Vi tänder våra ljus, bakar lussekatter och pepparkakor, blandar glögg efter gamla recept och vi gläder oss att få dela med oss av allt detta mysiga till våra nya vänner i vårt nya hemland. Men många, många Sweor gör så mycket mer! Jag tänker på alla julmarknader!

Redan tidigt på året börjar planeringen för årets julmarknad. Det planeras inköp, hantverks kvällar, luciatåg, musik, försäljning och allas talanger tas till vara! Vi är så tacksamma till er alla!

Det är också tack vare inkomsterna från julmarknaderna som de olika SWEA-avdelningarna kan donera stora pengar till svenska kyrkan, svenska skolor och universitet och andra svensk relaterande projekt. SWEA donerar totalt runt 2 miljoner kronor om året till glädje för så många!

Tänk vilken tur att vi har SWEA när vi börjar längta hem! Egentligen behöver vi inte sakna något, tvärtom tror jag ibland att vi utomlands håller mer på traditioner än många hemma i Sverige.

Vi har ställt några frågor till fem avdelningar i nordamerika vilka alla har en lång tradition av julbasarer — drygt 150 år sammanlagt!

Gå direkt till tips från: Boston | Denver | New Jersey | San Francisco | Toronto


SWEA Bostons Swedish Yuletide

Rapport från Ginga Sewerin Olsson, sammankallande i Swedish Yuletide
Webbplats: boston.swea.org/swedish-yuletide/

Ni har en lång tradition av julbasarer. I hur många år har ni hållit på? SWEA Boston höll sin första julmarknad 1986, året efter att avdelningen grundats.

När på året börjar er planering? Vi skriver kontrakt med Boston Center for the Arts minst ett år i förväg. Vissa beställningar görs före sommaren och under hösten faller de olika bitarna på plats med underhållning, hyrverk, ljudtekniker mm.

På ett ungefär, hur många Sweor tar det för att få ihop en lyckad basar? Vi har i regel 120-140 volontärer som också är familjemedlemmar.

Omkring hur många besökare har ni? Vi brukar ha 2500 personer i alla åldrar i huset under dagen.

Hur stor förtjänst räknar ni med? Förtjänsten räcker till vårt stipendium på numera upp till $12,000, våra donationer till Svenska Skolan och de skandinaviska kulturorganisationerna i området. Vi har också i flera år avsatt $10,000 till vår stipendiefond vars avkastning i framtiden kan finansiera stipendiet.

Vad skulle du vilja nämna är en bidragande faktor till av just din julmarknad blir så speciell lyckad? Något vi kanske kan lära oss av er?

Det är många faktorer.

 • Vi har haft kreativa och långvariga eldsjälar som genom åren utvecklat julmarknaden som sedan länge betraktas som en holiday celebration (inte bara fair) med underhållning, flertal serveringar, utställningar mm.
 • Sedan 25 år finns vi på Boston Center for the Arts under dess glasade Cyclorama-kupol.
 • Vi bytte namn för många år sedan till Swedish Yuletide, som ökade mediaintresset och bättre beskrev evenemanget. Yuletide lockar bl a därför många besökare helt utan svenska rötter.
 • Svenska skolans alla barn är med i det populära luciatåget. Det bjuds på musik från scenen hela dagen där vi ofta avslutat med jazz på svenska — Zetterlund, Cornelis t ex framfört av svenska studenter på Berklee College of Music.
 • SWEAs egna försäljningsbord kompletteras med ett stort antal externa vendors med spännande utbud.
 • En lastbilslast från svenska bageriet tar slut långt före stängningsdags.
 • Utställningarna har spänt över svenska landskap, Nobel, uppfinningar och även teman från Sharing Sweden/Svenska institutet som relativt enkelt kan anpassas och tryckas lokalt. I linje med SWEAs syften att sprida kännedom om Sverige.
 • Och vi påminner alltid om vart intäkterna från besökarna går — det hjälper!denver-julmarknad-IMG_2237

denver-julmarknad- IMG_2275

SWEA Denvers julmarknad

Rapport av Lisa Jonsson, ordförande i SWEA Denver och i julkommitten
Webbplats:
colorado.swea.org/julmarknad-2019/

Ni har en lång tradition av julbasarer. I hur många år har ni hållit på? Vi började 1989. SWEA Denver som avdelning var omkring åtta månader gammal när vi började planera för att ha en julmarknad. Vi sålde massor av hembakat, donerat av våra medlemmar och traditionen att sälja pepparkakor dekorerade med namn inleddes av vår medlem Karin Strook. Vi hade smörgåsar, kaffe och glögg och naturligtvis var det ett luciatåg. Det fanns också endel svenska juldekorationer att köpa. Det var mest medlemmars familjer som kom till julmarknaden och det året var vi bara 33 medlemmar. Följande år blev julmarknaden mer än tredubbelt så stor.

När på året börjar er planering? Vi börjar vår planering redan under våren då vi gör vår första runda av inköp av hantverk. Då börjar vi också fundera på nyckelpersoner som kan ansvara för de olika delarna av julmarknaden.

På ett ungefär, hur många Sweor tar det för att få ihop en lyckad basar? Vi brukar ha ungefär 70 medlemmar och deras familjemedlemmar som hjälper till under den dag vi har julmarknad. Innan har vi två bakdagar då vi bakar kanelbullar och saffransbullar som vi säljer på marknaden och då brukar ungefär 10-15 Sweor komma och baka. I kommiten som arrangerar marknaden har vi varit mellan 3-7 Sweor som engagerat sig under de senaste åren.

Omkring hur många besökare har ni? Vi har lite knappt 500 besökare under dagen. Marknaden pågår mellan 10.30 och 15 första lördagen i december.

Hur stor förtjänst räknar ni med? Vi brukar ha en vinst på ca $6000 där ungefär en tredjedel kommer från de hantverk vi säljer och två tredjedelar från mat och bakverk som våra medlemmar har bidragit med.

Vad skulle du vilja nämna är en bidragande faktor till av just din julmarknad blir så speciell lyckad? Något vi kanske kan lära oss av er?

 • Vår julmarknad är ett stort event för de flesta medlemmar inom vår avdelning. Något de flesta medlemmar deltar i på något sätt och bidrar med sina talanger.
 • Vårt engagemang att tillsammans genomföra julmarknaden och vår glädje att träffa varandra sprider sig till besökare och vi har många återkommande gäster år efter år.

denver-lucia2017


SWEA New Jerseys julmarknad

Rapport från Anita Rhodes, sammankallande i julmarknadskommittën i 20+ år
Webbplats:
newjersey.swea.org/2019/swea-njs-annual-swedish-christmas-fair/

Ni har en lång tradition av julbasarer. I hur många år har ni hållit på? Sedan 1985, detta blir vår 34e julmarknad om ett par veckor. Marknaden startades innan New Jersey var en avdelning för att få ett startkapital och för att kunna förverkliga att etablera en avdelning. Ett antal Sweor som fortfarande hjälper till har varit med sedan starten.

När på året börjar er planering? Nyckelpersonerna planerar året runt. Kommitten träffas på allvar på våren innan sommaren, en del beställningar måste göras redan i april. SWEA NJ sköter själva alla inköp, försäljning samt gör smörgåsar till vårt enormt populära café.

På ett ungefär, hur många Sweor tar det för att få ihop en lyckad basar? Cirka 50 Sweor, men även icke Sweor hjälper till, dessutom ett varierande antal ungdomar.

Omkring hur många besökare har ni? Circa 800-1000

Hur stor förtjänst räknar ni med? $10,000 – 13,000 efter omkostnader.

Vad skulle du vilja nämna är en bidragande faktor till av just din julmarknad blir så speciell lyckad? Något vi kanske kan lära oss av er?

 • Det är en lite gammaldags julmarknad och just kombinationen med två Luciatåg med barn, hembakat bröd och kakor, utsökta smörgåsar, pyssel tillverkat av Sweor samt fint sortiment av varor, uppslutningen av glada Sweor som ofta bor långt ifrån varandra här i New Jersey …
 • Det går inte att nämna endast en factor!

newjersey-lucia

newjersey-julmarknad-T8A4104

newjersey-julmarknad-T8A4120
newjersey-julmarknad-T8A4117
newjersey-julmarknad-T8A4142


SWEA San Franciscos julmarknad

Rapport från Lena Axelsson, ordförande i SWEA San Francisco
Webbplats:
sanfrancisco.swea.org/julmarknad/

Ni har en lång tradition av julbasarer. I hur många år har ni hållit på? Vi höll vår första julmarknad 1984 och har haft en varje år sedan dess.

När på året börjar er planering? Våra två “julmarknadsgeneraler” kör året runt, även om det är ganska lugnt från februari när redovisningen från förra årets julmarknad har sammanställts och tacklunchen till de 40 gruppledarna har hållits till juli då planeringen så sakteliga börjar. Från september och framåt är det full fart. Vår julmarknadskommitté på sex personer inklusive våra generaler börjar sitt jobb i september. En del gruppledare, t ex de som är ansvariga för inköp av svensk mat och svenska julprydnader börjar under sommaren så att beställningarna blir gjorda i tid.

På ett ungefär, hur många Sweor tar det för att få ihop en lyckad basar? Vi har ungefär 300 nissar, men alla är inte Sweor, ofta hjälper partner och barn till också. Det är många gånger en familjeinsats.

Omkring hur många besökare har ni? Runt 3200

Hur stor förtjänst räknar ni med? Runt $30,000

Vad skulle du vilja nämna är en bidragande faktor till av just din julmarknad blir så speciell lyckad? Något vi kanske kan lära oss av er?

 • Jag tror att det är några olika faktorer som bidrar.
 • Vi har en ordentlig struktur på organisationen, med två “julmarknadsgeneraler” i ledningen som har en stab av fyra till medlemmar i julmarknadskommittéen, under dem har vi 20 olika ansvarsområden (kafeteria, försäljning av matvaror, antikvariat, försäljning av julpyssel, barnhörna, Luciatåg, inträde osv.) med två gruppledare för varje ansvarsområde. Dessa gruppledare ansvarar för inköp, uppsättning av sina bord dagen innan, undanplockning efter marknaden, leda arbetet under julmarknaden och hitta nissar till sitt ansvarsområde.
 • Sedan jobbar vi mycket med att involvera alla medlemmar och se till att alla vet hur viktigt deras deltagande är, oavsett om man kommer in två timmar under julmarknaden och serverar glögg eller om man jobbar mer eller mindre deltid i tre månader innan julmarknaden.
 • Vi ser till att vi skickar ut ett tack mejl med information om antalet besökare, hur mycket vinsten blev som vi kommer att använda till donationer och bilder från marknaden så fort som möjligt.
 • För gruppledarna sa bjuder vi på lunch i samband med vårt redovisningsmöte i januari. Det handlar om att från julmarknadsgeneralerna och ordförandens sida visa att vi verkligen uppskattar allas deltagande och att det är meningen att vi ska ha roligt mitt i det hårda arbetet.
 • Vi har ett stort och seriöst Luciatåg och vi ser till att vi har hög kvalité på varorna, stort utbud och professionell känsla på evenemanget som har gjort att vår julmarknad nu är välkänd även utanför svenska kretsar så pass att vi inte ens behöver lägga ned något direkt jobb på att annonsera den!

sanfrancisco-julmarknad

sanfrancisco-tomte

sanfrancisco-lussekatter

sanfrancisco-lucia2018


SWEA Toronto

Rapport från Lisa Quondamatteo, ordförande i SWEA Toronto
Webbplats:
toronto.swea.org/2019/swedish-christmas-fair-2019-new-venue-new-dates/

toronto-julmarknad-DSC_0108

toronto-julmarknad-DSC_0154

toronto-julmarknad-DSC_0127

Ni har en lång tradition av julbasarer. I hur många år har ni hållit på? I Toronto arrangerades den första julmarknaden 1982. Detta blir alltså den 38:e gången som vi har en julmarknad.

När på året börjar er planering? Vi håller ett uppföljningsmöte av föregående års julmarknad i slutet av januari/början av februari. Man kan säga att det är då som nästa års planering startar. Vi pratar igenom vad som funkade och vad vi vill ändra och sen börjar det rulla på igen

På ett ungefär, hur många Sweor tar det för att få ihop en lyckad basar? I Toronto har vi ca. 35 Sweor i julmarknadskommittén och vi har ca 45 avdelningsansvariga (många av dem i kommittén). På riktigt tar det dock alla Sweor vi har (ca. 130 st), våra familjer och vänner. Vi vänder oss också till hela Svenska Nätverket i Toronto och flera svenskar kommer in och hjälper till därifrån.Vi sätter upp i två dagar och då kommer ca 35-40 volontärer per dag. Under två julmarknadsdagar har vi ca 170 personer per dag.

Omkring hur många besökare har ni? Vi har ca. 6,000 – 8,000 besökare. Något år har vi t o m haft upp över 9,000.

Hur stor förtjänst räknar ni med? Vår förtjänst ligger runt CAD $45,000.

Vad skulle du vilja nämna är en bidragande faktor till av just din julmarknad blir så speciell lyckad? Något vi kanske kan lära oss av er?

 • Det största dragplåstret är nog den svenska maten. Vi importerar en hel container med mat och godis från Sverige.
 • Vi har också ett café som serverar svenska delikatess smörgåsar bl a. Lucia är givetvis väldigt populärt.
 • Varje år har vi en speciell utställning som är jättefin. Iår ska vi ställa ut alster av förra årets ÅSKa, Ulrica Hydman-Vallien.
 • Vi har ett barnloft med pyssel som Svenska skolan fixar, säljer mycket svenska varor inom design och vi har en jättefin avdelning med handgjorda juldekorationer.
 • Vi har en bra marknadsföring. Vi går ut till många olika medier i Toronto området. Tidningar, TV, radio. Alla Skandinaviska tidningar, kyrkor, webbsidor. Bloggare. Sociala medier. Konsulatet, Handelskammaren, Business Sweden, Svenska kyrkan. Våra medlemmar skickar ut och delar ut information.
 • Det är svårt att säga vad det är som drar speciellt mycket. Det är alltid fint och mysigt dekorerat, julmusik och glögglukt. För många skandinaver, Estlänningar, tyskar och kanadensare är det helt enkelt inte riktigt jul om man inte har varit på The Swedish Christmas Fair!

toronto-julmarknad-DSC_0099
toronto-julmarknad-DSC_0135
toronto-julmarknad-DSC_0082