Network Menu

Glögg och stjärnor

Kära Sweor,

Äntligen är vi nu nära årets största högtid — julen! Och vi vågar påstå att vi är många som väl sällan har haft större behov av denna tradition, eller kanske anledning att fira den, så som i år 2020.

Ett verkligt annorlunda år, som fått oss alla att behöva gå in i nya banor, att göra andra val än det som var planerat, det som var tänkt. Ett år som vi inte kommer att glömma, ett år av uppoffringar i stort och smått. Kanske har vi behövt tänka till kring vad som verkligen betyder något och vad vi egentligen vill?

Hur som helst vill vi nu ta tillfället i akt att avsluta det här året med förhoppning om att det kommer nya, bättre tider! Att vi inte ska glömma bort att vi ska leva fullt ut idag och ta vara på det som vi har, här och nu.

Vi inleder årets adventskalender med en första adventsramsa, tre olika recept på julglögg och lite enkelt pyssel DIY julstjärna — så roligt! Dessutom kan vi bjuda på tips på de evenemang runt om i världen, som faktiskt äger rum, trots rådande pandemi, och inte minst era bilder — på er jul!

Så skicka in era bilder till SWEA Världen, eller tagga oss i era inlägg på Instagram med #sweainternational. Ja, dela med er av era bilder och kom ihåg att oavsett vad man har för stil: i år är det ”more is more” — i andan av ju fler bidrag, desto bättre — som gäller!

En trio glöggrecept

SWEA Internationals adventskalender för 2020 bjuder på tre olika recept på julglögg!

Inspirerat av recept i Aftonbladet. Bilderna av Lena Olsson, SWEAs kommunikationskommitté.

Rödvinsglögg

1 flaska rödvin
2 kanelstänger
12 kryddnejlikor
12 kardemummakärnor
0.5 dl strösocker
1 dl vatten
1 dl brännvin eller vodka

Lägg kanelstänger, kryddnejlikor och kardemummakärnor i en kastrull. Häll i vattnet. Koka upp blandningen och sänk sedan värmen så att vattnet sjuder. Häll i socker och rör runt tills sockret har löst upp sig. Låt puttra i 5–6 minuter. Ta kastrullen av värmen och sila bort kanel, kardemumma och nejlikor. Lagen är nu färdig. Blanda lagen och vinet och värm upp tills det nästan kokar.

Ta kastrullen av värmen och blanda i en deciliter brännvin eller vodka om du vill ha en starkare glögg. Serveras rykande het tillsammans med russin och mandel.

Glögg! Foto: Lena Olsson

Glögg! Foto: Lena Olsson

Portvinsglögg

2 dl portvin
1 pomeransskal
1 kanelstång
1 tsk kardemummakärnor
1 bit ingefära, torkad
5 kryddnejlikor
2 stjärnanis
7.5 dl rött vin, ej fatlagrat
2 dl råsocker

Blanda portvin och kryddor i en burk med lock.

Låt stå i rumstemperatur i ett dygn. Sila bort kryddorna och blanda portvinet med rödvin och socker i en kastrull.

Hetta varsamt upp glöggen till lagom temperatur.

Den ska inte koka! Servera med skållad mandel och russin.

Alkoholfri glögg

5 dl vatten
5 nejlikor
1 bit kanel
1 bit ingefära
0.5 tsk kardemummakärnor
0.5 l svartvinbärsjuice
2 dl äpplejuice, koncentrerad
russin
mandel, hackad

Koka upp vatten och kryddor. Låt koka 5–10 minuter. Tillsätt juicen och äppelmusten och hetta upp.

Lägg några russin och hackad mandel i varje kopp och häll glöggen över.

Servera genast.

Glögg! Foto: Lena Olsson

Glögg! Foto: Lena Olsson
Glögg! Foto: Lena Olsson
Glögg! Foto: Lena Olsson

Fina DIY julstjärnor

DIY Stjärna 1; Foto: Lena OlssonEn julstjärna fixar omedelbart den rätta juliga känslan. Har du inte någon stjärna hemma kan du göra en själv! Eller varför inte fem, eller..

Ja, när man väl kommer igång så kan det var svårt att sluta!

Här får du tips på ett par olika varianter att pyssla ihop. Du kan antingen använda bitar av tapetrulle eller vanligt, lite kraftigare papper. Ingen tapet hemma? Jag gick till en inredningsbutik och frågade om de hade några bitar som jag kunde få köpa. Plötsligt hade jag sex olika tapetbitar som jag fick helt gratis! Vilken tur! Jag har också använt vanligt, lite kraftigare papper. En enfärgad stjärna kan man också först vika och klippa lite hål i för att få ett genombrutet mönster. Din fantasi sätter gränserna.

Häng upp i ett fönster, gärna fler på samma gång! Det är också fint att ställa dem på en hylla. Eller varför inte göra några mindre att ha som dekoration på middagsbordet? Huvudregeln är; ju större stjärna desto kraftigare papper och tvärtom. Ja, du fattar..

Så — nu sätter vi igång! Lycka till!

Inspiration till julstjärnorna är hämtad från ”Photowall” och bloggen ”Lovely Life”.

Julstjärna med spetsar

Svårighetsgrad: Medel
Tidsåtgång: 20-30 min

Du behöver:

 • Tapet 45×100 cm, eller motsvarande proportion
 • Linjal
 • Penna
 • Sax
 • Snöre
 • Snabbtorkande lim, som en limpistol eller en häftapparat

Gör så här:

 • Börja med att dela in tapeten i 3 lika stora remsor på längden med en penna. Om bredden är 45 cm, så blir varje remsa 15 cm. Längs med ena långsidan, markera ca 10 cm från kortsidan, och markera därefter var 20:e cm.
 • Gör markeringar var 20:e cm, längs med det streck som är närmast dina andra markeringar. Rita sen ut en linje mellan dina markeringar för att skapa ett sicksackmönster. (Se bild.)
 • Vik hela tapeten i mitten på längden med motivet inåt. Det här gör du för att kunna klippa två exakt likadana sidor. Klipp enligt dina streck och markeringar bort spetsarna genom båda tapetlagren.
 • Vik och knyt ett snöre i mitten. Limma eller häfta ihop de öppna ändarna så du gör en hel cirkel.
 • Fäst en fiskelina eller ett snöre i toppen av en spets och häng upp. Vill du göra en dubbelsidig stjärna, limma ihop två tapeter med baksidan mot varandra och gör på samma sätt. Tänk i så fall på att tapeten bör vara lite åt det tunnare hållet. Har du mycket material så är det bara att pröva sig fram!
 • Vik upp allt så att din tapet ser ut som på bilden. Vik sedan en dragspels-vikning, från kortsida till kortsida.
 • Vik och knyt ett snöre i mitten. Limma eller häfta ihop de öppna ändarna så att du gör en hel cirkel.
 • Fäst ett snöre, eller en fiskelina, i toppen av en spets och häng upp.

Snabba julstjärnan

Svårighetsgrad: Enkel
Tidsåtgång: 10 min

Du behöver:

 • Tapet eller tjockare papper (lite tunnare för en mindre stjärna)
 • Sax eller skalpell
 • Snöre
 • Snabbtorkande lim, till exempel limpistol, häftapparat eller dubbelhäftande tejp

Den här stjärnan går snabbt att göra och du gör på liknande sätt som stjärnan med spetsar. Men här behöver du inte klippa, utan du kan direkt gå på vikningen.

Gör så här:

 • Du behöver en tapet (eller en bit papper) som är ungefär dubbelt så lång som bred.
 • Vik en dragspelsvikning från kortsida till kortsida. Du kan antingen vika små eller stora veck. Det är en smaksak och ger bara olika karaktär på stjärnorna. Vik och knyt sedan ett snöre i mitten och klipp en form längs med ytterkanterna. Det kan vara en rundad eller rak. Man kan förstås också skippa att klippa något om man vill. Prova dig fram!
 • Limma, eller häfta ihop stjärnan.
 • Fäst ett snöre i toppen och häng upp. Eller ställ den på en hylla eller i ett fönster.