Network Menu

Julmarknad, julblommor och målade fönster

Hej alla Sweor,

Glad Lucia! Vad händer idag? Är det någon som lussar hemma? Kanske ser ni på ett stämningsfullt luciatåg från svensk TV och sjunger med i sångerna?

Hoppas att du har det riktigt bra där du är. Vårt äldsta kända svenska ord som är förknippat med julen är faktiskt julstress (nästan 1000 år gammalt!), det säger en hel del.

Så nu fokuserar vi på trevligare saker istället. Sådant som vi kan njuta av idag på Lucia medans vi väntar på julen: skönsång, kaffe, lussebullar, pepparkakor och glögg. Kanske en tur till närmaste blomsterbutik för lite vackra julblommor, kan det funka?

Ha en riktigt fin Lucia. Nu öppnar vi luckan till 3:e advent. Häng med!

Lucia1

Julmarknad utomhus

Text: Katarina Rönnlund Wright, SWEA Denver
Foto: Katarina Rönnlund Wright, Christin Eriksson Wolff, Gisela Vaitaitis

I dessa Covid-tider gäller det att vara lite kreativ och göra det bästa av situationen. SWEA Denver ordnade en annorlunda julmarknad, drive-through, istället för den vanliga, traditionella och större varianten. Katarina Rönnlund-Wright berättar om hur det gick till.

SWEA Denvers julmarknad 2020

denver-julmarknad-GV2De allmänna restriktionerna kring olika evenemang har blivit allt tajtare. Vår julmarknad är en kär och viktig tradition för medlemmarna. Därför var med stor tacksamhet vi som medlemmar tog emot julkommittens lösning: vi ordnar med en alternativ lösning; Drive-Through!

Julmarknads-kommittén satte nu ihop en webshop av alla varor. Ett enormt jobb! Samma saker som i vanliga fall säljs på borden fanns istället nu i webshopen. Tomtar, kexchoklad, pärlsocker, muggar, ljus, hembakta saffransbullar och mycket mer! Medlemmarna fick första tjing på att handla online. Snart stod det ”Only 1 remaining” och ”Sold out” på många av varorna. Betalningen gick online, medans upphämtningen skulle ske via drive-through på julmarknadsdagen.

Så var dagen inne, som tur var med blå himmel, plusgrader, sol och lite vind. Arrangörerna hade plockat ihop de förköpta varorna i individuella påsar till vardera beställare och ordnat en fin upphämtningsplats med bord, skyltar och pynt. Tre försäljare med andra varor såsom svenskt gluten-fritt bröd, lädersmycken, träskyltar och julblommor, fanns även på plats. En efter en rullade bilarna in. Med en namnskylt i bilfönstret stannade man, öppnade bagageluckan eller vevade ner fönstret, och fick sina varor utan att behöva lämna bilen. Alla bar ansiktsmask, men tacksamheten och glädjen över att det ändå fanns en julmarknad gick inte att ta miste på!

Ett stort tack till SWEA Denvers julmarknads-kommitté och styrelse som ordnat så fint! Det gav oss alla lite extra julglädje att få uppleva en julmarknad just i år. Helt klart är att vi kommer att minnas den i många år framöver!


Klicka på en bild i galleriet om du vill blädra genom bilderna i ett större format!

Julblommor

Text och bilder: Katarina Rönnlund Wright, SWEA Denver

Fladdrande stearinljus. Pepparkakor och lussebullar. Tomtar som hälsar på. Vi svenskar kan på så många unika sätt väcka den där underbara, magiska julstämningen.

För mig är det även tradition att varje år ha julblommor som slår ut i olika färger när de mörkaste dagarna kryper allt närmare. Stora, mustigt röda klockor av amaryllis, små delikata vita blommor som påminner om snö när narcisserna prunkar som bäst, och så den där speciella doften från hyacinter som för minnen tillbaka till Sverige.

Här vill jag dela med mig av hur jag gör med lökar, julblommor och arrangemang.

Nu är vi ju nära julen, så du som läser detta och vill prova, hinner inte fördriva lökar i år. Däremot kan du köpa och plantera lökar som är färdiga att gå ner i jord och sedan arrangera!
De flesta lökar låter sig sparas för återanvändning i flera år, särskilt amaryllis är lätt att få tillbaka. Låt lökarna ligga mörkt och svalt tills det är dags att driva upp dem igen.

Hoppas du hittar inspiration!

Välj lökväxt

Tänk på vilken slags julblomma du vill ha och vad som passar i ditt hem. Är du känslig för doft så bör du undvika narcisser och hyacinter. Ta då en stolt, hög amaryllis istället. Visste du förresten att amaryllis kallades för Den Svenska Liljan på 1700-talet? Den finns numera i olika toner av rött, rosa, vita och även i glada polkagris-skiftande varianter.

Vill du ha en mindre kruka julglädje, då kanske en enkel hyacint i din favoritfärg passar bäst. Eller låt tre narcisser trängas nära för att sedan återspegla vintern i sina fång av sköra, vita små blommor.

Fördrivning

Det gäller att vara tidigt ute med lökväxter för att få lökarna att blomma till jul. Hyacinter som vi köper i handeln är färdiga att plantera. Amaryllis-löken kan vara i varierande utvecklingsfas när man köper den, antingen som bara en lök eller med både stjälk, blad och knopp.

De allra flesta löksorter går att spara och sedan ta fram och driva upp igen till nästa år. Hyacinterna är lite speciella och brukar ta ytterligare ett år på sig, de planteras med fördel ut i trädgården när det blir vår. När julen är över och allt har blommat ut tar du bort resterande utskjutande blad och placerar sedan lökarna mörkt och svalt.

Att fördriva lökväxter, att få dem att växa inomhus när det är kallt ute, som det är för många av oss, kräver lite planering. Tid till blomning varierar beroende på vilken sorts lök det är. För vissa, som hyacinterna som beskrivs här nedan, kan det ta uppåt tolv veckor innan de slår ut, medans narcisser – som tazetter – blommar inom bara fyra till sex veckor.

Huvudregeln är; vattna lite lätt och ställ dem svalt och mörkt. Håll sedan jorden lite fuktig, men absolut inte blöt. Har du inte ett mörkt utrymme så kan du göra en liten strut av papper och ställa över löken. Mörker och svalka är viktigt för en snygg blomning! Det tar tio veckor för hyacinterna, sedan ska du se ljusa blad och en blomstjälk innanför bladen. Ta då in löken i rumstemperatur och ljus så växer blad och blomma snart till sig.

Det är verkligen något visst att se dem spira och skjuta upp sina gröna stjälkar och blad när man räknar ner till jul!

Några ord om plantering

Var noga med att plantera lökarna i jord av god kvalitet. Då mår lökarna allra bäst. Täck inte lökarna helt, utan plantera dem så att 2/3 är i jorden och toppen av löken får titta fram. De behöver bara vattnas lite då och då.

Hyacinter kan också växa i vattenbad, men låt inte löken sitta i vattnet! Lägg ett tjockt lager småstenar i botten, eller använd en specialutformad vas för hyacinter, som smalnar av i halsen så att löken kan sitta precis ovanför vattnet, som nästan ska kittla nederdelen av löken så att rötterna växer ner i badet.

Har du lyckats få en lite trött lök som vill fortsätta sova i vintermörkret, placera den då på en varm plats så bör den vakna till och växa på sig. Om du däremot har en temperamentsfull lök som växer lite för fort, så kan en sval plats hindra dess framfart.

Låt inspirationen ta över

Det finns inga fel när det kommer till hur du arrangerar dina julblommor. Du gör som du vill och använder vad du har hemma eller runtomkring dig.

Lite att tänka på:

 • Krukan: lera, metall, eller trä: varje material ger en viss känsla till jularrangemanget. Du kan så klart använda annat än bara traditionella krukor. Stora, djupa fat och skålar kan bli spännande baser för lökarna. Eller en stor tekopp.
 • Tips: lägg in plast i botten om du har trä- eller korgmaterial som bas.
 • Marklager: Lägg grön eller vit mossa på jorden och lägg sedan till kottar, kvistar eller annat som du vill ha.
 • Dekorationer: svenska små flugsvampar är alltid det första jag tänker på, men de är ju inte alltid så lätta att få tag på utanför landets gränser. Röda, blå eller vita bär kan också ge en Elsa Beskow-känsla till arrangemanget. Små rödmålade trähjärtan och liknande är lätta att göra själv och lägga till. Eller knyt en rosett med ett tygband som du tycker om runt krukan eller en stjälk och du får en ny stil.
 • Ljus: Vilken tur att urvalet av batteridrivna ljus är så brett numer: Lägg till exempel slingor med små ljus att vira runt stjälkarna, eller stoppa in ett tärnljus i mossan. Det ger extra julstämning på kvällen.
 • Andra gröna växter: använd gärna en slingrande murgröna, en liten enbuske eller ett par grankvistar, det ger olika dimensioner av grönska till arrangemanget. Eller ta någon annan grön växt som passar.
 • Kombinera lökar: för att få längre blomning under vintersäsongen kan du kombinera flera lökar i ett arrangemang. Du får dem att blomma en efter en fram till i januari om du planterar i omgångar. Ett extra maffigt arrangemang får du med tre, fyra amaryllis-lökar tillsammans – då gäller det att ha stor plats på bordet!

Julblommor är lättskötta, efter plantering behöver de inte så mycket skötsel, en liten skvätt vatten då och då räcker. Sedan är det bara att njuta av allt det gröna som växer och med förväntan se fram emot den vackra blomningen.

God Jul!

Julblommar; Foto: Katarina Rönnlund Wright

Julblommar; Foto: Katarina Rönnlund Wright

Julblommar; Foto: Katarina Rönnlund Wright

Julblommar; Foto: Katarina Rönnlund Wright

Julblommar; Foto: Katarina Rönnlund Wright

Julblommar; Foto: Katarina Rönnlund Wright

Måla ett vinterlandskap med fil eller yoghurt

Text och bilder: Lena Olsson

Vem vill inte ha lite vit snö att titta ut på till jul? Har du inte ett vintrigt landskap utanför fönstret så kan du måla ett själv, i fil, eller yoghurt! Det är både roligt och enkelt att göra och lika enkelt att sedan ta bort när du har tröttnat. Och nej, det luktar inte när det har torkat. Nu kör vi!

Du behöver:

 • Fil eller naturell yoghurt
 • Penslar i ett par olika storlekar, svamp eller roller
 • Maskeringstejp — om du skulle vilja ha helt raka kanter någonstans.
 • Mallar — om du inte vill måla på fri hand kan en mall vara bra att ha. Till en snöstjärna till exempel. Finns i pappershandeln.

Tänk på att ytan blir just så som den är när du brer ut filen. Målar du med pensel får du en lite randig effekt, rollar du får du en jämnare, men lite krusig yta och duttar du med svamp blir det mer spräckligt. Räkna med att få måla ett par, tre lager för vitare effekt.

Så ta fram din kreativitet, testa olika tekniker och ha så kul! Skicka sedan in ditt fönster till SWEA Världen eller på Instagram.

Hashtag #sweainternational


Klicka på en bild i galleriet om du vill blädra genom bilderna i ett större format!

Atlas och vinterlandskap4

Det är fler som uppskattar yoghurt!